Четвъртък, 07 Сеп 2023
            
Култура Лясковец

Лясковската Танцова школа „Ритъм“ обра аплодисментите в международен балетен фестивал в Пловдив

  08.06.2023 09:54
Лясковската Танцова школа „Ритъм“ обра аплодисментите в международен балетен фестивал в Пловдив

Танцова школа „Ритъм” при лясковското читалище „Напредък – 1870“ записа поредното си успешно участие. Момичетата на Валя Атанасова и Габриела Карчева показаха класа и спечелиха отново аплодисментите на публиката, включвайки се в Дванадесетото издание на Международния детски балетен фестивал „С любов за танца”. Той се проведе в Пловдив, като негов инициатор, организатор и домакин бе Балетно студио „Буратино”, което неведнъж е гостувало на лясковската школа, включвайки се в Детско-юношеската балетна среща в Лясковец.

Събитието „С любов за танца” се финансира от Община Пловдив и се провежда в рамките на четири дни, като първата фестивална вечер започва с тържествено откриване и концерт на домакините. През втората и третата вечер участваха всички гостуващи колективни и индивидуални изпълнители.

Международният детски балетен фестивал „С любов за танца“ е създаден през 1999 година и вече почти четвърт век е уникално събитие в историята на детското балетно изкуство по своя статут и правилник. Фестивалът е основан, когато градът е съпътстваща столица на Европейската култура и оттогава винаги е имал статут на международна изява. И тази година в него се включиха участници от Турция, Гърция и Сърбия. Целта му е да стимулира авторите – хореографи и децата изпълнители, за създаване на нови произведения с помощта на голямата сила на красотата, наречена балет, да обогати и разнообрази репертоара на колективите, както и да разшири концертния им живот в страната и чужбина.

Във фестивала балетните колективи и индивидуалните изпълнители участват на база класически танц. Фестивалът се провежда през година.

В последната фестивална вечер по традиция се състоя галаконцерт на най-добрите изпълнения от всички представяния и Танцова школа „Ритъм” също се включи в него, което показа за пореден път, че лясковските танцьори се нареждат до големите балети в страната.


Ключови думи
ТШ Ритъм НЧ Напредък 1870
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати