Четвъртък, 08 Юни 2023
            
Други Лясковец

Деца от цялата страна участваха в конкурс за 8 март, организиран от НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец

  08.03.2023 15:36
Деца от цялата страна участваха в конкурс за 8 март, организиран от НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец

За пета поредна година читалище „Напредък-1870” в Лясковец организира конкурс за най-оригинална картичка по повод 8 март. В тазгодишната творческа надпревара се включиха рекорден брой участници - 168, като някои от тях дори предоставиха по две картички за оценка. Интерес към инициативата имаха не само деца от града, но и от различни населени места в страната – от село Алеково, от Велико Търново, от село Дебръщица, от лясковското Джулюница, от селата Паталеница, Първомайци, Сушица, Чепинци и от град Смолян. Общият брой на осмомартенските картички е 173.

Всяка една от тях е изработена с много въображение, талант, старание и труд, в унисон с целите на конкурса – да бъде провокиран интересът на децата към изобразителното и приложното изкуства. Друга важна цел на конкурса е да се даде възможност на децата за изява на фантазията и творческите им заложби. Уникалните творения са пъстри и разнообразни, съчетали са в себе си различни багри, техники и елементи, обединени от общото послание за силната обич към майката, споделят организторлите на конкурса.

Изборът на тричленното жури, състоящо се от художниците Марияна Крумова и Николинка Бабукчиева и представителя на организаторите Красимира Голакова се оказа изключително труден. Участниците бяха разделени в две възрастови групи - от 3 до 6 години и от 7 до 16 г. При по-малките най-добра се оказа честитката на четиригодишната Дара Костадинова, класирала се на първо място. Тя е възпитаник на ДГ „Пчелица”, а втори и трети се подредиха две деца от лясковската ДГ „Радост” –Самуил Ивайлов Йозов на 6 г. и Теа Галиана Стоянова – само на 3 г. Специалната награда на журито в тази възрастова група отиде при Даниела Ангелова от ДГ „Детелина” в с. Паталеница, общ. Пазарджик и бе присъдена за оригиналност. На децата в тази група комисията отреди и две поощрителни награди –за Валентин Лечев от ДГ „Здравец” в Първомайци, който е на четири години и на шестгодишната Александра Градева от лясковската ДГ „Славейче”.

При по-големите участници победител е третокласничката Сияна Минева от СУ „Максим Райкович в Лясковец.Второ място бе присъдено за картичка на Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания І – Семеен дом „Охрид”, гр. Велико Търново, която е изработка на няколко деца. Третото място е за Красимир Николов от гр. Лясковец, възпитаник на НУ „Цани Гинчев”. Специалната награда на журито за оригиналност получи Александра Ангелова, ученичка от четвърти клас на НУ „Цани Гинчев”. Двете поощрения в групата на учениците са за Мартина Кряжева от трети клас на СУ „ Максим Райкович“ и за Мима Антонова – първокласничка от джулюнското Обединено училище „П. Р. Славейков”.

За всички участници ръководството на читалището и библиотечните дейци са подготвили грамоти за участие, а за победителите са осигурени и награди. Организаторите изказват благодарност на всички малки и по-големи творци, включили се в конкурса, като им пожелават още много успешни бъдещи изяви. А за всички лясковчани съобщават, че изложбата от прекрасните творения на децата е експонирана на втория етаж във фоайето нa читалището.


Ключови думи
НЧ Напредък 1870
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати