Четвъртък, 07 Сеп 2023
            
Общество

Проекти на ученици от област Велико Търново са допуснати до следващия етап на конкурса „Посланици на здравето“

  04.06.2023 09:11
Проекти на ученици от област Велико Търново са допуснати до следващия етап на конкурса „Посланици на здравето“

Четиридесет и един проекта на ученици от I до XII клас от цялата страна са класирани в първа фаза на XV издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи.

6 от проектите, които продължават напред в надпреварата, са на ученици от област Велико Търново. В първата възрастова група – I – IV клас, за следващата фаза е одобрена разработката „Здрави и силни сме, защото живеем здравословно“ на ОУ „Васил Левски“ в горнооряховското село Върбица. Ръководител на проекта е Манушка Добрева. Освен с всички останали в тази възрастова група, проектът ще се конкурира със „Здравословно хранене и спорт“ на великотърновското ОУ „Димитър Благоев“, чийто ръководител е Надя Владимирова.

В трета възрастова група – VIII – XII клас, са одобрени  „Азбука на здравето“ на ПГТ „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново с ръководител Славка Проданова, „Докажи вредата“, подаден от същата гимназия, но ръководен от Албена Иванова, „НЕзависимите“ на ПГАСГ „Ангел Попов“ с ръководител Светла Грозева и „Кисело мляко ям и ще съм здрав, аз знам!“, подаден от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов и ръководен от Маряна Любенова.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Съгласно регламента допуснатите проекти са 41, като в категорията от I до клас – 8 проекта; от V до VII клас – 16 проекта и от VIII до XII клас – 17 проекта. Експертна комисия, съставена от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – партньори на МЗ, ще извърши класирането на участниците до 5 ноември 2023 г. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страниците на организатора и партньорите на инициативата.

Официалното награждаване на победителите ще се проведе през м. декември 2023 г.


Ключови думи
Посланици на здравето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати