Събота, 02 Сеп 2023
            
Общество Павликени

Историческият музей в Павликени празнува 45-а годишнина

  31.05.2023 14:36
Историческият музей в Павликени празнува 45-а годишнина

Исторически музей – Павликени празнува своята 45-та годишнина със специлно подготвена фото изложба. На 30.05.2023 г. тя бе открита във фоайето на НЧ „Братство – 1884 г“. Гостите имаха възможността да разгледат пъстрите ролбанери със снимки от откриването на музея през 1978 г., снимки от провежданите разнообразни събития през годините.

В изложбата беше представена както ранната история на музея, така и съвременната му дейност. Място беше отделено и за Античния керамичен център край Павликени, за разкопките, провеждани в региона, както и за ежегодния Фестивал за възстановки на антични занаяти "Древна балканска земя". Внимание бе обърнато и на най-ценния експонат в Павликенския музей – Вечният календар на отец Матей Преображенски. Интерес предизвика и частта от изложбата, посветена на дарителството и показваща изображения на най-атрактивните предмети, постъпили наскоро в музея. Най-много гости около себе си събра книгата за впечатления, която присъстващите можеха да разлистят и да прочетат как музейните експозиции са въздействали на посетители от откриването на музея до днес.

Отдавайки почит на музейните специалисти, поставили основите на Исторически музей – Павликени, празнуваме изминалото време и даваме амбициозна заявка за предстоящото. Защото музеят не е просто място, не просто институция, а жив и развиващ са организъм, постоянно обновяващ се и растящ. В забързаното време на модерността най-ясно виждаме нуждата от историята, от осмислянето на нашето място в историята и на нейното място в нас. Това е и тежката отговорност на музейните специалисти днес - не просто да представят сухите факти на отминалото време, а да възпитават дух на историческа осъзнатост сред младото поколение, споделят от Исторически музей – Павликени./ сн. Исторически музей - Павликени


Ключови думи
Исторически музей - Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати