Вторник, 16 Май 2023
            
Култура Павликени

Дарение от ценни картини получи Исторически музей – Павликени

  13.02.2023 16:00
Дарение от ценни картини получи Исторически музей – Павликени

Първите дарения през 2023 г. във фонд ”Художествен” на Исторически музей - Павликени направи д-р Колю Бянов. Уважаваният кардиолог и почетен гражданин на Павликени се раздели с няколко картини от частната си колекция. Дарените от него творби са „Акт” на Катерина Димитрова, „Индустриален пейзаж” на Димитър Яранов, графиките „Пространство” и „Глава” на Иван Нинов и „Портрет на мъж” на Преслав Кършовски от 1977г., поставена в стара масивна рамка от дърво.

От името на дарителя кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов предостави картините на директора на музея Елена Христова-Чанакчиварова.

Художествените произведения са поредно дарение на д-р Бянов за колекцията на музея. Те обогатяват фонда на музея с творби на изявени български художници.

Преслав Кършовски е автор на множество графични и живописни платна, гравюри, плакати и илюстрации във всички жанрове и техники. Той е един от видните майстори в екслибриса в България, участвал в множество изложби в България и чужбина. Преслав Кършовски е един от основателите на Софийска градска художествена галерия, както и на Националната художествена галерия, на която е и пръв директор (1950-1957г.).

Неподражаемия стил на Иван Нинов - изчистен, лаконичен и деликатен графичен език, личи и в дарените две картини. Творби на автора са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерии в Бургас, Варна, Враца и др., както и множество частни колекции.

Друг от представените автори, Димитър Яранов,  работи в сферата на концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на творческия акт като действие в социалната среда, а негови творби стават емблематични за съвременното българско изкуство. Открива няколко самостоятелни изложби в София, изложби прави и в Брюксел, Варна и Скопие.


Ключови думи
Исторически музей - Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати