Понеделник, 28 Авг 2023
            
Велико Търново Икономика

Над 23 000 клиенти посетиха салона за обслужване в НАП Велико Търново от началото на годината

  29.05.2023 14:20
Над 23 000 клиенти посетиха салона за обслужване в НАП Велико Търново от началото на годината

Над 23 000 данъкоплатци посетиха салона за обслужване на клиенти в Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново от началото на 2023 година, което е с 4000 повече в сравнение със същия период на миналата година.  4500 от тях са потърсили помощ в изясняването на здравноосигурителния си статус и са поискали удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права.

Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, е в размер на 28,40 лева, припомнят от НАП в старата столица.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Клиентите трябва да подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или във всеки офис на приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Над 7 000 клиенти са посетили НАП в старопрестолния град, за да подадат данъчни и осигурителни декларации, уведомления за трудови договори и да платят публичните си задължения чрез ПОС терминал.

Между 5 и 8  минути са били необходими за обслужването на един клиент, в което се включва и времето за изчакване, посочват от териториалната дирекция.


Ключови думи
НАП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати