Понеделник, 28 Авг 2023
            
Горна Оряховица Култура

Изложбата „Живописатира“ бе открита в Горна Оряховица, сдружение „ГоАрт“ прие нов член

  29.05.2023 13:45
Изложбата „Живописатира“ бе открита в Горна Оряховица, сдружение „ГоАрт“ прие нов член

Резултатът от артистичен форум бе открит днес в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. За 22-и път художници се събраха за пленера „Живописатира“, наложил се като традиционно събитие за празника на града. Организатори са Общината, Младежкият дом и сдружението на горнооряховските художници „ГоАрт“.  

През 1999 г. пленерът стартира като сатирико-комична вълна, реализирана чрез живописни техники, и през всичките тези години запазва този си привкус. 53 са общо произведенията, наредени тази година в изложбата. Залата условно е разделена на 2 части – ретроспективна, с 27 произведения от годините назад, и 26 от тазгодишното издание на пленера. В ретроспективната са показани творбите и на гости от чужбина – Румъния, Украйна, Унгария и Германия, дали приноса си за уникалността на „Живописатира“. 9 плаката също припомнят историята на форума, като показват преследваните от участниците търсения.

Тази година на хижа „Божур“, където по традиция тече пленерът, освен горнооряховските художници Роза Абаджиева, Пепа Хаджитодорова, Деница Иванова-Александрова, Ваня Балтова, Илия Банков, Янко Янков, Стефан Балтов и Петър Крусев, твориха Вяра Савова и Красимир Коцев от Плевен.

Всички те споделят изложбеното пространство с малката Деница Александрова. По регламент Община Горна Оряховица ще откупи по една творба на всеки от участниците, които, от своя страна, ще дарят за фонда на Галерията по още едно свое произведение.  

На колегите си обаче вече дари Петър Крусев. Това бе и една от изненадите при откриването на изложбата – Крусев дари на всеки от „ГоАрт“ и на гостите от Плевен свои творби, вдъхновени от настоящето издание на „Живописатира“.

Но за Красимир Коцев изненадите не приключиха с жеста на Петър Крусев. Не за първи път той участва в „Живописатира“. Заради верността му към събитието и към културния живот в Горна Оряховица като цяло, Коцев бе поканен и приет за почетен член на „ГоАрт“.

Художникът е роден през 1957 г., живее и работи в Плевен. През 1984 г. завършва специалност „Графика" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" в класа на проф. Никола Хаджитанев. Работи в областта на сатиричната рисунка, карикатурата, илюстрацията, приложната графика. Има няколко самостоятелни изложби, а негови творби са притежание на частни колекции у нас и в чужбина.

Приема си в сдружението Коцев сподели с още един негов почетен член – проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Професорът е не по-малко забележителен творец, но в полето на словото. Именно то прави от всяка изложба на „ГоАрт“ още по-вълнуващо събитие.

На откриването на изложбата бяха кметът инж. Добромир Добрев и заместниците му Стефчо Алипиев и Григор Минков, шефът на ОП „Спортни имоти и прояви“ инж. Петя Богданова, много приятели на художниците. На художниците инж. Добрев пожела да не спират да правят света по-пъстър.


Ключови думи
Живописатира
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати