Петък, 30 Сеп 2022
            
Светски

Художници и приятели отбелязаха 20 години „Живописатира” с голяма изложба

  10.06.2019 10:28
Художници и приятели отбелязаха 20 години „Живописатира” с голяма изложба

Преди 20 години членове на Секция „Карикатура” към Съюза на българските художници създадоха един нов жанр, съчетаващ техниките на живописта и карикатурата. Тогава Горнооряховският Младежки дом стана инициатор на пленер, който даваше поле за изява на художниците, творящи „Живописатира”. По традиция всяка година 6 горнооряховски художници и 6 гостуващи творци работят няколко дни под Камъка. Пленерът завършва с изложба, като по регламент художниците даряват една картина за Фонда на горнооряховската галерия, а Общината прави откупка на второ платно.
Юбилейната 20-та изложба бе открита в Художествена галерия „Недялко Каранешев”, като освен нарисуваното по време на последния пленер, са изложени и отбрани платна от предишни „Живописатири”. В изложбата се включиха и приятели на художниците и изкуството. Сред тях беше и зам. кметът Йорданка Кушева, която участва в изложбата със своя поглед към Камъка, изпълнен с пастел, а в същото време и като вдъхновител за платно на Валентин Георгиев.
Кметът инж. Добромир Добрев откри изложбата, като по традиция отвори бутилка шампанско за всички участници в пленера и гостите им. 12-те художници получиха грамоти и подаръци от Общината, както и покана за участие в следващите издания на пленера.
Тази година от страна на домакините от ГоАрт участваха Роза Абаджиева, Пепа Хаджитодорова, Янко Янков, Илия Банков, Петър Крусев и Стефан Балтов. Сред гостите беше един от основателите на пленера – Георги Чалъков от София, както и Кирил Божилов от Сандански, Румена Пенчева от Варна, Вяра Савова от Плевен, Валентин Георгиев от Русе и Галя Димитрова от Велико Търново.
 

 

 


Ключови думи
живописатира
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати