Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

След 2 години прекъсване живописта и сатирата отново се събраха в Горна Оряховица

  29.05.2022 14:58
След 2 години прекъсване живописта и сатирата отново се събраха в Горна Оряховица

XXI пленер по живописатира приключи с традиционната изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. След 2 години прекъсване особеното съчетание между живопис и карикатура, което тръгна от Младежкия дом в Горна Оряховица преди близо четвърт век, отново събира творци в дните на градския празник.

Тази година в пленера участваха 10 художници – Роза Арабаджиева, Янко Янков, Пепа Хаджитодорова, Петър Крусев, Стефан Балтов, Ваня Балтова и Деница Александрова от Горна Оряховица, Красимир Коцев от Плевен, Петър Лазаров и Гергана Рахнева, които носят екзотиката на дългото си пътуване между родна Горна Оряховица, Холандия и Китай. Според регламента на пленера всеки от тях рисува по две картини, едната от която подарява на Галерията, а другата се откупува от Общината.

Към тях се включиха четирима съвсем млади художници – Преслав Кушев, Васил Димитров, Виктор Лазаров и Магдалена Александрова. Най-големият – Преслав, е само на 17 години, а Магдалена е едва на 7 г.

Почитателите на изкуството получават възможността да разгледат и още 28 ретроспективни табла, представящи търсенията на участниците в пленера през годините. А още един бонус има за всички, най-вече тия, които познават историята около създаването на пленера. В един ъгъл е предоставена рисунка на един от авторите на идеята за синкретичното изкуство живописатира Слави Петрински. Заедно с нея върви и клип, в който е заснето как всъщност е създадена картината. Всичко се случва само за няколко минути под асмата в един горнооряховски двор, където Слави Петрински гостувал на приятеля си Иван Събев. Клипът и рисунката са предоставени на Галерията специално за откриването на изложбата.

Изложбата от XXI пленер по живописатира бе открита от кмета инж. Добромир Добрев, който направи малък подарък на всеки от участниците. Сред гостите бяха двамата зам. кметове Григор Минков и Никола Георгиев, шефката на ОП Младежки дейности, спортни имоти и прояви инж. Петя Богданова. Честит празник се възползва да пожелае на всички близки до изкуството и народният представител Димитър Николов.


Ключови думи
Живописатира
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати