Неделя, 27 Авг 2023
            
Велико Търново Култура

„Лука“ закрива тазгодишната програма на „София Филм Фест“ във Велико Търново

  28.05.2023 07:50
„Лука“ закрива тазгодишната програма на „София Филм Фест“ във Велико Търново

Третият фестивален ден на „София филм фест във Велико Търново“ е неделя, 28 май и стартира в 16:00 часа с премиерно представяне на „Повелителят на горите“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood.

Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

Финалът на феста в Старата столица за 2023 година е също в неделя, 28 май, с начален час 18:00, с „Лука“ – най-новата творба на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“.

Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала“ – споделя режисьорката.

Копродуцентът на „Лука“ и директор на София Филм Фест Стефан Китанов ще представи двата филма във Велико Търново.

Дванадесетото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира в партньорство с Община Велико Търново, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България. Прожекциите са в Голямата зала на Община Велико Търново, цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева./ сн. "София Филм Фест" 


Ключови думи
Лука София Филм Фест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати