Петък, 25 Авг 2023
            
Велико Търново Други

Филм за духовния учител Ваклуш Толев представят във Велико Търново

  26.05.2023 14:10
Филм за духовния учител Ваклуш Толев представят във Велико Търново

“София филм фест на път” гостува на Велико Търново и ще открие специалната си селекция с документалната лента “Ваклуш” на 26 май от 18:00 часа в Голямата зала на Община Велико Търново.

Филмът е посветен на 100-годишнината от рождението на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев – една от най-енигматичните личности на България. Сниман е в периода 1998-2022 г. и разказва за житейския път и идеите от живота му с много непоказвани архивни кадри.

Във филма участват Петър Стоянов – президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на „София филм фест“ за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“ - вълнуващ портрет на Владимир Димитров - Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“, посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

„В живота си, най-вече покрай професията си, съм се срещал с изключително много интересни личности, влиятелни, талантливи, гениални личности… Както и с една от онези, най-редките личности, които оставят след себе си цели епохи. Една среща, която в моя личен свят беше начало на ново летоброене и нов поглед към живота -  срещата с Ваклуш Толев.

За първи път го срещнах в края на 90-те години, когато бях на около 22 години, вече студент по режисура. По онова време изживявах някакъв екзистенциален период - на бунт и търсене на генералния смисъл във всичко. Дразнех се от “живуркането” наоколо, от липсата на стремеж да си отговориш на фундаменталните въпроси “кой съм?”, “защо съм?”, “откъде идвам?” и “накъде отивам?”.

Беше странно, че ме впечатли толкова силно на ирационално ниво. В съзнанието ми се отпечатаха две послания - че „човек не е грешник, а бог в развитие”,  и че „знаещият е повече от безгрешния”. И това не бяха просто идеи - за мен това бяха пароли, с които се отключи моят вътрешен свят. Често казваше „За мен Духът е по-реален от всичките реалности“ и много пъти съм го виждал като потвърждение. Но не като някакво чудодействие, както са ни внушавали, че е проявлението на духовните сили, за да повярваме в нещо свръх човешко. Напротив, при него видях, че Духът може да се проявява и в съвсем обикновените неща, дори когато си копае с мотика градината със зеленчуците. Той можеше, говорейки за градината си, да пренареди Вселената“, споделя Николай Василев - режисьор на документалната лента „Ваклуш“.

Той разказа, че е прекарал повече от 20 години с камерата покрай него, има натрупани стотици часове със записи от лекции, интервюта, срещи с различни личности… Запознал се е в детайли с  биографията на човека, който вдъхновява не само него, а и много други хора, като не спира да обикаля цяла България и чрез необикновеното си слово да буди и разжарява огъня на едно ново знание. 

Преди десет години Ваклуш напусна физическото си тяло, но остави слово и дух, които вече променят света. Беше дошъл, за да ни въоръжи с едно ново знание, за една нова битка, която по думите му предстои на всички ни – битката за човека привърши, започна битка за извеждане на Бога от човека.


Ключови думи
Ваклуш Толев София Филм Фест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати