Понеделник, 15 Мар 2021
            
Велико Търново Култура

София Филм Фест гостува на Велико Търново със специална селекция

  04.10.2020 08:35
София Филм Фест гостува на  Велико Търново със специална селекция

София Филм Фест гостува на  Велико Търново за  поредна година със специална фестивална селекция през есента на 2020. Прожекциите са от 16 до 18 октомври в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

За поредна година екипът на София Филм Фест и Община Велико Търново предлагат отбрани филми за КИНОмани.

В рамките на 3 дни – от 16 до 18 октомври, в залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ ще бъдат представени шест от най-важните филмови творби за изминалата година. Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева. 

Началото е на 16 октомври (петък) в 18:00 часа с едно от най-новите български заглавия „БАЩАТА“ – третият пълнометражен филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. През 2019 „БАЩАТА“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана.
Семейната драма съчетава комични и абсурдни елементи в разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни и вини...
Филмът ще бъде представен във Велико Търново от част от екипа.

Вторият филм в първата фестивална вечер – 16 октомври (петък), с начален час 20:00, е абсолютният фестивален хит, носител на „Златна палма“ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ПАРАЗИТ“, седми пълнометражен филм на прочутия корейски майстор Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви света и е сред най-харесваните и коментирани филми в цял свят.
Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът е препоръчан от свой приятел за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход. Натоварен с очакванията на цялото семейство, той отива на интервю в семейната къща на г-н Парк – собственик на световноизвестна компютърна фирма. Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия.

„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ“ на режисьорката Теона Митевска е носител на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година и разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. Денят на прожекцията е събота, 17 октомври, началният час е 18:00.

„ПРЕДАТЕЛЯТ“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.
Филмът разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. „Това е биография в истински Белокио стил. Визионерски и оригинален, той обединява ужас и наподобяващ сън делириум“, пише „Cineuropa“. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Прожекцията е предвидена за втората фестивална вечер 18 октомври (събота), начален час 20:00.

Един от най-успешните филми на 2019 година е документалният разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов „МЕДЕНА ЗЕМЯ“. Това е единственият документален филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм. Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед… Може да проследите тази трогателна история на 19 октомври (неделя), от 18:00 часа.

Финалът на програмата ни във Велико Търново за 2020 година е в неделя, 19 октомври, начален час 20:00. Зрителите ще имат шанса да проследят новите приключения на крал Николас III, който познават от филма „Белгийският крал“. Филмът на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж (Люси Дебе, Бруно Жорис, Титус де Вогт) и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“. Кой ще бъде първият император на Нова Европа?

„София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, както и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Деветото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.


Ключови думи
София Филм Фест Велико Търново МДТ Константин Кисимов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати