Четвъртък, 17 Авг 2023
            
Култура Лясковец

Четвърти музикален форум в Драгижево събира на сцена 420 изпълнители

  15.05.2023 10:58
Четвърти музикален форум в Драгижево събира на сцена 420 изпълнители

По традиция за храмовия си празник село Драгижево празнува с голям песенно-танцов форум. И тази година той ще се проведе точно в навечерието на 21 май - денят на светите Константин и Елена и празник на селото.

Регионалният преглед на самодейното изкуство „Пеем и танцуваме“ ще запише четвърто издание и ще бъде открит на 20 май в 10:00 часа на площада в Драгижево. Домакин и организатор на проявата са НЧ „Развитие-1894” и кметството, подкрепени финансово от Община Лясковец.

Тази година за участие заявки са подали близо 60 индивидуални, дуетни, групови песенни и танцови формации. На сцена ще излязат общо 420 самодейци - 18 индивидуални изпълнители, четири дуета, 19 певчески групи за обработен и автентичен фолклор и хорове, както и 15 танцови колектива – танцови състави и клубове за народни хора.

Прегледът на музикалното изкуство има конкурсен характер и тази година отново впусналите се в надпяване и надиграване ще бъдат оценявани от тричленно професионално жури с председател доц. Митко Димитров - преподавател във ВТУ и членове Мария Петрова и Петър Петърчев.

„Пеем и танцуваме“ ще даде възможност за изява на всички певчески и танцови фолклорни формации от община Лясковец, от селища от региона и от по-далечни краища на България. Организаторите ще посрещнат самодейци от Свищов, Козловец, Хаджидимитрово, Царевец, Морава, от Килифарево, Церова кория, Пчелище, от с. Изгрев, община Левски, от габровските села Харачерите и Борики, от русенското село Пиргово, от Севлиевско, Поповско, както и самодейци от Горна Оряховица, Правда и Долна Оряховица. Изпълнителите ще бъдат оценявани в различните категории - певчески състави за обработен и за изворен фолклор, по възрастови граници, колективни и индивидуални изпълнения, танцови, които ще бъдат разпределени по състави и клубове за народни хора. Награди ще има и за атрактивно представяне, за най-млад и за най-възрастен участник.

След оценката на журито, ще бъдат обявени резултатите и ще бъдат наградени класиралите се на призовите места участници. Ще бъдат излъчени и специални награди на патроните на празника – кмета на общината д-р Ивелина Гецова и Мариян Попов – кмет на Драгижево, както и наградата на журито.

Основна цел на Регионалния преглед е да се съхрани, развива и популяризира българският фолклор и местното самодейно изкуство, както и да се привлекат за изява млади изпълнители.

За доброто настроение на публика и участници е поканен и гост-изпълнител - Радомира Бенд от В. Търново.


Ключови думи
Драгижево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати