Събота, 01 Oct 2022
            
Култура Лясковец

Над 300 самодейци излязоха на сцената на Регионалния преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме” в Драгижево

  22.05.2022 07:26
Над 300 самодейци излязоха на сцената на Регионалния преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме” в Драгижево

Над 300 самодейци от 6- до 90-годишна възраст се качиха на сцена за третото издание на Регионалния преглед на музикалното самодейно изкуство „Пеем и танцуваме” в Драгижево. Над 40 представяния на сцена радваха гости и жители на селото в празничния ден, когато местната църква чества храмовия си празник. Тази година музикалният фест се състоя навръх празника на селото – Денят на светите равноапостоли Константин и Елена.

Освен от Лясковска община, във форума се включиха и гостуващи песенни и танцови формации от съседни общини - от Еленска, Горнооряховска, Великотърновска, Свищовска, Златаришка и от по-далечни краища на България като например фолклорната група „Згалевска китка“ от община Пордим. След двегодишно прекъсване, драгижевчани успяха да възобновят традицията и Регионалният преглед на музикалното самодейно изкуство записа още едно успешно издание. Празникът премина при засилен интерес и с много емоции на открита сцена в централния парк в селото.

Форумът бе открит от председателя на читалището Мария Петрова и бе приветстван от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Музикалният празник се организира от Община Лясковец и местното читалище „Развитие-1894” и по статут има конкурсен характер. Изпълненията бяха внимателно следени от професионално жури, председателствано от доц. Митко Димитров – преподавател във ВТУ „Св. св. „Кирил и Методий“ и членове хореографът Петър Петърчев и музикалният педагог Мария Петрова.

Общо 19 певчески групи, 6 танцови колектива, 15 индивидуални изпълнители и два дуета се представиха пред журиращата комисия, като повечето солови изпълнения бяха на деца, както и 8 от всички колективи бяха детски танцови и певчески формации.

Трите специални награди, които са най-високите отличия на фестивала, бяха спечелени от състави от Първомайци, Долна Оряховица и Козаревец. Най-голямата награда на кмета на Община Лясковец грабна Женска вокална група „Севдана“ при НЧ „Ив. Вазов-1893“, с. Първомайци. Наградата на журито тази година отиде при Група за народни песни „Авлига“, при ККП „Здравец“ и НЧ „Земеделец-1899“, с. Козаревец, а наградата на кметство Драгижево заслужи Женски народен хор за обработен фолклор при НЧ „Хр. Козлев-1883“, Долна Оряховица.

Имаше награди и за най-възрастен, най-малък и най-атрактивен участник и за цялостно представяне. Наградите отидоха при 91-годишния Георги Цоков от Церова кория и 87-годишните София Недева - също от Церова кория и козаревчанката Анка Смилкова. Шестгодишните Никол Стоянова от Драгижево и Мая Стоева от ДТС „Елбетица“, Г. Оряховица са най-малките участнички във форума. За най-атрактивно участие беше награден Михаил Пашов от великотърновското СУ „Вела Благоева“.

Диплом и награда за цялостно представяне получиха самодейците от Детска фолклорна група „Гергана“, Горна Оряховица. На първо място в категория „Изворен фолклор“ при до 18-годишните изпълнители е Рая Петкова от СУ „Г. Измирлиев“, Г. Оряховица, следвана от Диляна Тодорова и Владимир Иванов – възпитаници на горнооряховското читалище „Напредък-1869“. При над 18-годишните изпълнители първа награда грабнаха ГАФ „Фолклорен извор“, с. Царевец, община Свищов. На второ място са изпълнителите от ГОФ „Цветница“, Церова кория, а трети са певиците от село Добри дял - ВГ „Еделвайс“.

При певческите състави за обработен фолклор в групата до 18-годишни първенците са ДФГ „Герана“, Г. Оряховица, следвани от драгижевската детска група „Китчица“ и на трето място са мерданските изпълнители от ДФГ „Калина“. При по-възрастните певци в категория обработен фолклор първото място е за Женска вокална група „Орехова вейка“ от с. Вардим, община Свищов. Втори е Женски хор „Родна земя“ от Самоводене, а трети са Групата за обработен фолклор „Зорница“ от село Пчелище.

При индивидуалните изпълнители в групата на малките певци журито раздаде много награди. Те са за Александър Денев от Първомайци, класирал се на първо място, две втори места – за Мелиса Ахмедова от Драгижево и за Стефани Карастоянова от Поликраище, и две трети – за Рая Исянкова от Д. Оряховица и Моника Милатова от Г. Оряховица. При по-възрастните индивидуални изпълнители наградата е една и тя е за Мария Станева от Сливовица.

Първенци при танцовите състави са „Приключенци“ – детски състав от Г. Оряховица, а на втора и трета позиция журито нареди долнооряховската „Пъстреница“ и ДТС „Елбетица“, Г. Оряховица.

При надиграването между клубовете за народни хора първо място си завоюваха ТФК „Елбетица“, втори са „Радомира“ от Церова кория и трети останаха козаревските танцьори от „Хей брей“. Плакети, дипломи, медали и грамоти бяха връчени на победителите, а за всички останали участници в прегледа имаше грамоти за участие. Докато журито оценяваше многобройните изпълнения, певицата Пепи Христозова весели всички присъстващи на централния площад гости и драгижевчани.


Ключови думи
Пеем и танцуваме Драгижево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати