Сряда, 16 Авг 2023
            
Лясковец Общество

В Лясковец библиотекари празнуваха с деца професионалния си празник

  12.05.2023 11:30
В Лясковец библиотекари празнуваха с деца професионалния си празник

В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, тримата библиотечни специалисти, работещи в лясковската читалищна библиотека - Милена Маринова, Красимира Голакова и Габриела Ангелова, отново посрещнаха гости. Освен че активно работят с деца и провеждат с много любов инициативата Маратон на четенето, организират за малчуганите мини мобилни библиотеки и ред други изяви, те са хората, които запленяват децата на Лясковец, показвайки им чудния свят на книгите в детския отдел на библиотеката. И за своя празник те се срещнаха отново с малки бъдещи читатели - гостуваха им любознателните дечица от група „Слънчо” на ДГ „Радост”.

Бъдещите първокласници се включиха във весел карнавал на книжките и приказните герои, който домакините бяха подготвили специално за повода. Детският празник започна с играта „Приказно магично колело”, което децата завъртаха и на всяко от тях се падна различна загадка - да познае заглавие на приказка по илюстрация от нея, да отгатне гатанка, да декламира любимо стихотворение, да сподели кой е любимият му приказен герой и много други. След като показаха колко добре се справят с предизвикателствата, възпитаниците на Пенка Койнакова танцуваха и се забавляваха, облечени в костюми на приказни герои.

След като полудуваха в ролята на принцеси, пирати, приказни феи, Спайдърмен и различни животни от страниците на приказките, децата с любознателност разгледаха и детския отдел на библиотеката. На сбогуване получиха подаръци и възхитени от преживяното, обещаха да станат читатели, веднага щом научат буквите.

Няколко дни преди празника, библиотечните специалисти бяха посетени и от по-големи деца - второкласниците от НУ „Цани Гинчев” с класен ръководител Даниела Бърнева. Повод за посещението им и запознаване с професията „Библиотекар” бе и включването им в кампанията за кариерно ориентиране „Мисля за моето бъдеще”. И тъй като библиотекарската професия е една от най-древните професии в света, беседата започна с разказ за историята на книгата от древността до наши дни.

Децата научиха и за същността на професията „Библиотекар”, запознаха се със структурата и организацията на работа в една библиотека, както и с правилата за обслужване на читателите. Научиха как могат да станат читатели, сами прочетоха молбата на книгата, разбраха също, че освен традиционната услуга заемане на книги за вкъщи, в библиотеката се предоставя и свободен достъп до интернет и компютърни услуги, изготвят се тематични и библиографски справки, организират се срещи с писатели, четения, представяне на книги, конкурси, творчески работилници и много други. За децата беше любопитно да узнаят и какво образование е необходимо за професията „Библиотекар” и каква специалност се изучава за придобиване на професионална квалификация. Всички заедно разгледаха много от цветните книжки с приказки, както и интересните енциклопедии и за благодарност поднесоха персонални благодарствени грамоти на библиотекарите за тяхното гостоприемство. От своя страна домакините споделиха, че се надяват да са породили желание у децата да изберат един ден, именно тяхната професия за бъдещото си кариерно развитие.


Ключови думи
библиотека Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати