Петък, 04 Авг 2023
            
Други Павликени

Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

  02.05.2023 09:44
Празникът на яйцето отново събра многохилядна публика в Павликени

Павликени отново посрещна всички любители на веселите местни празници и ги покани да се забавляват на Празника на яйцето. Местният фестивал се организира от десет години и се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски, ученически и самодейни състави, щандове на занаятчии и местни производители, детски работилници и кътове, увеселителен парк, както и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“. Водещ на събитието беше Гергана Харитонова.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, бяха предвидени за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т. н. по време на празника.

Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Орач-1898“, с. Паскалевец. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от самодейната трупа бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите.

Началото на празника беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Откриваме за десети път едно събитие, което започна като скромна мечта и се превърна в най-мащабното и най-очакваното събитие в нашия културен календар. Радвам се, че всички ние сме заедно на Празника на яйцето в парк „Кирил Ракаров“, за да празнуваме заедно значението на яйцето за нашия живот“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха народните представители Димитър Николов, Людмила Илиева, Кристиян Вигенин, Валентина Димова,  областният управител инж. Георги Гугучков, кметове на общини и председатели на Общински съвети от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

На двата дамски отбора беше поставена задачата да подредят буквите в надписа „Празник на яйцето“ за най-кратко време. На господата беше възложено да обелят най-много яйца за 2 минути.

Кулинарният конкурс на изделия, приготвени от яйца, отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита. Над 70 кулинарни произведения бяха представени в различните категории.

За предястието „Солена торта „Неразделни“ беше отличен екипът на Детска ясла - Павликени. Първенци в категория „Основно ястие“ станаха учениците от ПГАТ "Цанко Церковски" с ястието Гювеч по северняшки. Френските макарони на Маргарита Добрева пък впечатлиха най-много дегустаторите и й донесоха първо място в категория „Десерт“.

Специалното тази година беше и кулинарното шоу, което Иван Звездев представи пред публиката. Любимият готвач на България показа рецепта за яйца на чалбур – типично ястие за югозападната част на страната.

Специална томбола с голяма награда 55-инчов смарт телевизор беше проведена с публиката.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета. Веднага след тях хора от всички възрасти се включиха в зеленото ателие, което имаше за цел да привлече повече хора към идеята за повторно използване на непотребни вещи.

Много местни производители показаха своята продукция на специалния занаятчийски базар.

От Общинският приют за безстопанствени кучета бяха оформили кът с малките си питомци и призоваваха повече хора да осиновяват домашни любимци от приюта.

На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Следобедната част на програмата откриха учениците-музиканти от „Джуниър бенд“ от Велико Търново. На сцената излязоха и акустично дуо „Флайт“ и китаристът Радослав Василев.

Вечерта на празничния ден завърши с концерт на Дара  – любимка на всички тийнейджъри, които поискаха именно тя да е голямата звезда на „Празник на яйцето 2023“.


Ключови думи
Празник на яйцето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати