Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

5000 души пяха със „Скандау“ на Празника на яйцето в Павликени

  06.05.2019 10:28
5000 души пяха със „Скандау“ на Празника на яйцето в Павликени

Над 5000 души пяха заедно с рапърите от „Скандау“ по време на шестото издание на Празника на яйцето в Павликени. Местният фестивал се утвърди като знаково събитие в културния календар на античния и вечен град. Организатори на събитието са Община Павликени и фирма „Хайпро България“ ООД.

По традиция на празника имаше специална сцена с изпълнения на различни детски и ученически състави, щандове на занаятчии, детски кътове и много атракции за посетителите в градския парк „Кирил Ракаров“.

От рано сутринта в парка закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. „Тайната на добрия омлет е, че се прави с щипка любов и с яйца от Павликени“, разказа тя, докато разбъркваше сместа. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди и т.н. по време на празника.

На своята маса Зоокът Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Братство-1884“. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от народния хор бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите. „Селския кът трябва да има много богата трапеза, хората да са усмихнати“, каза секретарят на читалището Петър Петров.

Началото беше дадено сутринта от домакина – кмета инж. Емануил Манолов, който приветства павликенчани. „Няма народ по света, който да не изразява уважението си към яйцето. От древни времена яйцето символизира раждането на нов живот.  Всички ние сме заедно за шеста година, за да празнуваме заедно значението на яйцето за нашия живот“, каза кметът. Инж.Манолов благодари на всички спонсори, организатори на програмата и гости, дошли на празника в града. За да бъде мероприятието на ниво, своите сили и творчески идеи впрегнаха служителите на читалището, училищата, детските градини, на Общинския пазар, на предприятието „Благоустрояване и комунални дейности“, общински служители, творчески колективи, местни дейци на изкуството и др.

Сред официалните гости бяха народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, кметове от цялата страна, представители на културни институти и неправителствени организации от областта.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Секретарят на община Златарица Таня Лазарова се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца, спечели народният представител Явор Божанков, който обели 18 яйца. В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи заместник областния управител Ивета Кабакчиева.

Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита.

Специална томбола с голяма награда електрически скутер City Coco Harley беше проведена с публиката.

Изненада поднесоха топ-готвачите от магазин „Абсолют +“ – Румен Маринов и Петко Петков. Сред кулинарните изкушения, които те представиха, бяха бананов фостър, петифури, великденски курабийки с мандаринов вкус, фаршировани яйца, панирани яйца с кокосови стърготини, яйчено руло с крема сирене и мус от меса и мини питки с печено пиле.

В обедните часове най-малките гости на празника се забавляваха в интересни творчески работилници и ателиета. Организираха ги аниматорите от парти агенция „Фантизатор“ – Павликени.

Младият рапър Пело Кръстев беше първата звезда за вечерта. Той е много нашумял в последните месеци сред тийнейджърите и макар да е само на 14 години има десетки хиляди последователи в Ю туб. С дебютните си песни той подгря участието на група „Скандау“.

 

 

 


Ключови думи
Празник на яйцето "Скандау"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати