Четвъртък, 20 Юли 2023
            
Общество Павликени

Дара е голямата звезда на Празника на яйцето на 29 април в Павликени

  20.04.2023 12:51
Дара е голямата звезда на Празника на яйцето на 29 април в Павликени

Концерт на Дара ще овенчае тази година Празника на яйцето в Павликени. За традиционното събитие се очакват между 3000 и 4000 жители и гости на града на 29 април. Началният час е 9:30 ч. в парк „Кирил Ракаров“.

Празникът на яйцето е инициатива на Община Павликени с подкрепата фирма „Хайпро-България“ ООД.

Всички подробности за събитието бяха представени днес от кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов, зам.-кмета инж. Албена Петрова и началника на отдел „Хуманитарни дейности“ Катя Димитрова.

„От Празника на яйцето Павликени спечели популярност, тъй като в цяла България вече се знае за него. Той е радост за нашите съграждани и е възможност да поканят и посрещнат гости, особено когато се събират три почивни дни. Празникът дава възможност за изява на самодейците от различни читалища“, посочи инж. Манолов.

Запазват се характерните за празника акценти: кулинарен конкурс, демонстрация на занаяти, свързани с яйцето, спортни игри с награди за малки и големи, детски кътове и работилници със занимания за най-малките, базар със занаятчийски стоки и др.

На голямата сцена ще се изявят детски състави, самодейни фолклорни формации от общината, професионални музиканти, преди финала с концерта на Дара.

Голямата звезда по традиция се кани по избор на младите хора в град Павликени. „Едно от имената, които най-често бяха споменавани от тийнейджърите в последните месеци, беше Дара. Ние изпълняваме това желание и тя прие поканата ни да има концерт в Павликени. Знаете, че тя е жури в „Гласът на България“, както и че актуалната й песен е начело на класациите на радиата в момента“, каза кметът.

Организаторите са помислили и за кулинарната програма. Майстор-готвачът Елена Божанова ще направи стотици омлети за посетителите. Председател на журито в кулинарния конкурс отново ще бъде Иван Звездев. „Започнахме заедно с г-н Звездев кулинарния конкурс още от първото издание на Празника на яйцето и се радвам, че той също прие поканата ни за поредна година да ръководи комисията, която ще оцени гозбите“, каза кметът.

Новост тази година е, че Иван Звездев също ще готви. Майсторът е избрал една непозната рецепта от Югозападна България, с която ще впечатли всички.

Селският двор, в който се показват традиционни обичаи и ритуали, тази година е поверен на самодейците от Народно читалище „Орач“ в с. Паскалевец.

През деня ще се проведе и томбола, която предизвиква винаги много голям интерес. Голямата награда е 55-инчов телевизор, а всеки ще може да си купи талони за участие от специалния щанд или от доброволците в парка по време на събитието.

Всички събития в рамките на Празника на яйцето са напълно безплатни за гражданите и за гостите на Павликени.

Тази година Празникът получи финансиране от Местната инициативна група Павликени-Полски Тръмбеш по проект „Празник на яйцето - развитие и популяризиране”. Финансирането покрива разходите за монтирането и обслужването на сцената, озвучаване и осветление, както и изготвянето на 30-минутен филм за празника.

Община Павликени покрива останалите разходи със средства от общинския бюджет от културния календар и със спонсорството на фирма „Хайпро-България“ ООД.


Ключови думи
Празник на яйцето Дара
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати