Сряда, 26 Юли 2023
            
Други Сухиндол

Откриха обновения участък на свлачището край Сухиндол

  26.04.2023 14:50
Откриха обновения участък на свлачището край Сухиндол

Областният управител инж. Георги Гугучков и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев прерязаха символично лентата на обновения участък на свлачището по пътя за град Севлиево. На церемонията по откриване на обекта присъстваха управителите на фирмата  изпълнител „Пътни строежи“ Филип Маринов и Румен Игнатов, председателят на Общинския съвет в Сухиндол, представители на общинска администрация и граждани. Церемонията започна с водосвет за здраве, а по традицията официалните гости бяха посрещнати с хляб и сол.

„Имах удоволствието през 2021 г. да направя първата копка на строителните дейности. Това съоръжение е много сложно, а инвестицията от над 8 млн. лв. е най-голяма за община Сухиндол. Когато има желание, когато администрацията работи усилено и подготвя добри проекти, винаги се намира положителен отзив от държавата“, подчерта при откриването на обекта областният управител инж. Георги Гугучков.

Той пожела на ръководството на общината и на нейните жители повече да няма подобни критични и извънредни обекти, а само планови, които да повишават жизненото равнище на сухиндолци.

Думи на благодарност към всички съпричастни с обекта изказа и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев. Той припомни, че идейният проект е още от 2015 г., а проблемите с този участък са десет години по-рано, когато свлачището е регистрирано.

„Радвам се, че днес успяхме да завършим и реализираме най-големият проект в община Сухиндол, който един ден ще бъде даван за пример на студентите по геодезия и картография и на тези, които се занимават със строителство. Това е едно от най-сложните и трудно изпълними хидрогеоложки съоръжения заради голямата денивелация. От южната страна е река Росица, която при пълноводие отнася част от земния скат и нанос покрай реката. Този път години наред беше затворен, но си остава основен път, тъй като обходният е много компрометиран. Благодаря още веднъж на всички, които положиха неимоверен труд и проектът приключи без финансови корекции“, подчерта кметът инж. Пламен Чернев.

Припомняме, че заради обилни дъждове преди няколко години и свличането на земните маси в този участък три от населените места в общината останаха изолирани. Сериозни проблеми бяха причинени и със снабдяването на Дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово. В края на 2020 г. беше сключено споразумение с МРРБ за финансиране на стойност 8,7 млн. лв. за всички дейности по укрепването.

Строителството включва и 800 пилотни стълба с 20-метрова дължина, цялостно укрепване и изграждане на подпорна стена.


Ключови думи
свлачище Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати