Вторник, 25 Юли 2023
            
Горна Оряховица Други

Десетокласничка от ПГЕЕ покани съученици и учители на читателска седянка

  25.04.2023 16:32
Десетокласничка от ПГЕЕ покани съученици и учители на читателска седянка

С читателска седянка на бонбони и любими книги отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право в ПГЕЕ „М. Ломоносов”. Срещата е организирана от десетокласничката Десислава Хаджидимитрова, която работи за сребро в „Наградата на херцога на Единбург” и е доброволец в Младежкия парламент. Идеята на момичето била всеки от гостите да сподели любим пасаж от книгата, която чете в момента. Оказало се, че не са много учениците и учителите, които четат в момента и на поканата откликнаха съученичката на Деси Йоана Димитрова и учителката им по литература Диана Петрова. Както и Валя Ризова, която също е в 10 клас, но в Гимназията. Така че седянката се получи скромна, но пък качествена, защото момичетата и тяхната учителка представиха книги - съвсем различни като епохи, жанрове и внушения.

Валя донесе сборник на Пеньо Пенев, по който я запалила баба й – книжар и библиотекар в Първомайци. Десислава разказа за първата си книга на английски, която прочита от кора до кора – „Никога повече” от Колин Хувър. Оказа се, че и трите момичета познават авторката, а историята отведе малката седянка към размисли за насилието в семейството, как то се предава през поколения и как тази фамилна обреченост може да се прекъсне. Втората книга, която Деси представи е на 22-годишната влогърка Изабел Овчарова, чиито романи са близки до вълненията и търсенията на съвременните тийнейджъри.

Йоана пък отнесе групата във Вселената Гриша, където се развива действието на фентъзи поредиците на Лий Бардуго, които са хит сред младите читатели и са послужили за основа на сериала „Сянка и кост”. Това е свят с много конфликти и насилие, а колкото и да е фантастичен, в историите може да се открият и проблемите на нашия свят, разказа Йоана.

За финал Диана Петрова прочете откъси от поема на вероятно най-големия съвременен български поет Борис Христов. „Срещнах поезията му като студентка, но признавам, че я открих истински и я осмислих до степен да влезе в мен, когато трябваше да я преподавам на 12-класници. Надявам се да докосне и вас”, препоръча тя на момичетата.


Ключови думи
ПГЕЕ Литературна седянка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати