Понеделник, 24 Юли 2023
            
Велико Търново Общество

Ректорът на ВТУ бе начело на делегация, представила новия Българско-виетнамски речник във Виетнам

  24.04.2023 10:24
Ректорът на ВТУ бе начело на делегация, представила новия Българско-виетнамски речник във Виетнам

От 11 до 21 април 2023 г. българска делегация, водена от ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов, посети СР Виетнам във връзка с представянето пред виетнамската научна и културна общественост на новия Българско-виетнамски речник (София-Велико Търново, 2023), разработен с финансовата подкрепа на българското правителство по проект на Министерството на външните работи с Университета за социални науки и хуманитаристика – гр. Ханой, и отпечатан с помощта на Великотърновския и Софийския университети.

В подготовката на това обемно и образцово издание взеха участие изтъкнати специалисти по български и по виетнамски език под ръководството на доц. д-р Чан Тхи Мин Хоа от виетнамска страна и чл.-кор. проф. Стоян Буров – от българска страна.

На 12 април в университета, бенефициент на проекта, се състоя мащабно представяне на речника. В събитието участваха Маринела Петкова – извънреден и пълномощен посланик на България във Виетнам, Нгуен Тхи Тхан Хъонг, председателка на Асоциацията за приятелство Виетнам – България, изтъкнатият виетнамски учен лингвист проф. д-р Ле Куанг Тхием, автор на първото пробно издание на речника от 1984 г., защитил дисертация в България през 1979 г., както и много гости от страна на виетнамската научна и културна общественост.

На 13 април в залите на хотел Бао Шън – Ханой, се състоя вълнуваща среща на българската делегация с повече от сто бивши виетнамски студенти и специализанти, учили и живели в България, за които нашата страна завинаги се е превърнала във втора родина. Срещата беше организирана от ханойското дружество за виетнамско-българско приятелство с председател г-жа Ле Тъ Ха. Присъстваха високи гости, сред които получилата българско образование г-жа Нгуен Тхи Зоан – вицепрезидент на СР Виетнам (2007–2016), г-н Фам Куок Бао – посланик в България (2005–2009), автор на книгата „Хо Ши Мин и дружбата между Виетнам и България“ (София, 2009), и др. Срещата протече с много емоции, български песни, танци, снимки, споделяне на спомени и планове за развитие на виетнамско-българското приятелство.

На 17 април беше подписано споразумение за сътрудничество между Великотърновския университет и Университета „Нгуен Тат Тхан“ (ранен псевдоним на Хо Ши Мин) в гр. Хошимин – един от първите частни университети във Виетнам, ползващ се с висок авторитет в обучението и научните изследвания. Споразумението обхваща всички образователни и научни сфери на сътрудничество – обмен на студенти и преподаватели, съвместни научни и приложни изследвания, Еразъм практики. Тук отново се проведоха вълнуващи срещи с членовете на дружеството за виетнамско-българско приятелство със седалище в гр. Хошимин и с председател всеотдайната проф. д-р Хоанг Тхай Лан.

За българската делегация беше организирана богата културна програма в Ханой и Хошимин. Членовете на делегацията гостуваха на един от най-преуспелите български възпитаници Нгуен Ван Тоан в гр. Вунг Тау – популярен виетнамски курорт в Южен Виетнам. Незабравимо изживяване беше и екскурзията по великата река Меконг.

Посещението на българската делегация във Виетнам заслужава висока оценка, защото е принос за развитието и задълбочаването ва българско-виетнамските връзки и отношения. Изключително съдействие беше получено от българската посланичка г-жа Маринела Петкова, която заради тази ѝ роля беше удостоена с почетния знак на ректора на Великотърновския университет. С нейна помощ бяха осъществени срещите и контактите в Ханой и Хошимин, на които тя и лично участва.

След това посещение Великотърновският универсиет оставя отворена вратата за нови научни, културни и бизнес контакти между България и Виетнам. Вероятно няма друга страна в света, в която името България да предизвиква толкова емоции и възторг. Налице са невероятни възможности за нашите научни, културни, търговски и икономически връзки с Виетнам – една от най-бързо развиващите се страни в света.


Ключови думи
проф. Христо Бонджолов Виетнам
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати