Петък, 24 Дек 2021
            
Велико Търново Други

Академичната година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне присъствено

  21.09.2021 12:06
Академичната година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне присъствено

Присъствено ще започне новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, обяви ректорското ръководство. Онлайн обаче ще протече откриването й, което е насрочено за 11 ч. на 27 септември пред паметника на Светите братя. Церемонията ще може да бъде проследена на живо, а апелът на ректора проф. Христо Бонджолов е именно така студентите да станат част от нея, за да бъдат спазени разпоредбите на здравните власти.

Във всеки един момент ВТУ има готовност да премине по факултети или изцяло в обучение в електронна среда, информира проф. Бонджолов.

Преподавателите са с настройка да започнат нормално обучение, но всичко зависи от развоя на ситуацията. От всички нас зависи колко ще продължи нормалността – от спазването на мерките, от стремежа да запазим другия и себе си, коментира ректорът. При него не е постъпвала информация за болен от коронавирус към днешна дата преподавател или служител.

Засега ситуацията е под контрол. Всеки студент без личен лекар във Велико Търново може да ползва пунктовете за ваксинация. Кои са те и кога работят ще бъде публикувано и на сайта, и на страницата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Фейсбук. Това обаче в никакъв случай не означава, че задължаваме нашите студенти да се ваксинират. Моля да бъдем разбрани правилно, няма да има ограничения нито за ваксинсирани, нито за неваксинирани, акцентира проф. Бонджолов.

Ръководството на ВТУ е взело всички мерки за гарантиране безопасността на студенти и преподаватели. Всяка сутрин корпусите на ВУЗ-а ще бъдат дезинфекцирани от фирма, като това ще продължи, докато занятията се провеждат в извънредна ситуация. В 20 от лекционните зали пък са поставени стерилизатори.

Повече от успешна е кандидатстудентската кампания на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ тази година. На 1 декември 2020 г. за поредна година стартира запазената марка на университета – акцията „Рано рани“. Приемът по държавна поръчка е усвоен на 99,9%, очаква се процентът да стане 100, а това е резултат на съвместната работа на ректорските и деканските екипи, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов.  

Проведени са 4 отделни сесии на трите общоуниверситетски и няколко десетки общофакултетски изпити – всички в онлайн среда. На тях са се явили над 2600 кандидат-студенти. Така е била гарантирана сигурността по време на пандемия, но и е било повишено качеството на подбора на приетите за обучение.

По думите на доц. Симеонов, като най-търсени специалности могат да бъдат определени тези, които са запълнили или надхвърлили предварително зададения капацитет.

След приключилите I и II класиране на записаните студенти-магистри, има 1503-ма, сред които традиционно преобладават задочниците. Третият прием продължава до края на седмицата.

Успяхме да създадем една напълно автономна платформа за подаване на заявления за магистърсикте ни програми и нейното активиране на 22 март съвпадна с апробирането на първата акция „Рано рани – стани магистър“. Това даде възможност да запълним капацитета в специалности като „Педагогика“, „Психология“ и др. още в началото на август. Сериозен ръст в магистърските програми имаме в направленията „Педагогика на обучението по...“, което и най-добрият ни атестат за добре свършена работа, посочи още доц. Симеонов, и благодари на всички колеги, били част от процеса. Продължава приемът на специализанти в Центъра за квалификация и в Департамента за продължаващо образование и квалификация на педагогическите специалисти.

С цел опазване на здравето на студентите, е предвидено разпределението на обучението на магистрите на 1/3 присъствено и 2/3 онлайн. Учебните графици на занятията ще бъдат обявявани своевременно. Изпитните сесии за бакалаврите ще бъдат изцяло онлайн. Всички промени ще бъдат отразявани на сайта на ВТУ в разделите на отледните факултети и звена, както и в страницата във Фейсбук.

Как върви кампанията за докторанти отчете проф. Милко Палангурски. По думите му, за първи път има повече кандидати, отколкото места по държавна поръчка – 114 кандидати при 89 места.

Тенденцията продължава вече втора, трета година. Осигурена е идеална възожност за спокойствие при изпитите, увери проф. Палангурски.  

62% от отпуснатите места по проекта „Студентски практики“ са изпълнени, което означава, че 15% от студентите във ВТУ вече са преминали през практики, информира проф. Вихрен Бузов - зам.-ректор по управление на качеството и акредитацията. Практиките са в реална работна среда, с около 200 обучаващи организации, и дават перспектива за реално назначение, уточни проф. Бузов.


Ключови думи
ВТУ проф. Христо Бонджолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати