Четвъртък, 27 Юли 2023
            
Велико Търново Общество

Екипът на „Алманах на просветителите“ дари портрет на Неофит Рилски на училището в Килифарево

  23.04.2023 06:26
Екипът на „Алманах на просветителите“ дари портрет на Неофит Рилски на училището в Килифарево

Екипът на „Алманах на просветителите“  беше поканен и посети ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево. По случай 230 г. от рождението на великия български духовник, възрожденец и книжовник, който е патрон на  училището, на директорката Катя Саралиева беше връчен портрет на Неофит Рилски. На събитието учениците  с постижения в обучението получиха картички с образа на българския будител от художничката Селен Петкова.

Посещението в това малко училище в  градчето Килифарево ще остави незабравим спомен в съзнанието ни. Това магическото място носещо духът  на просвещението е създадено с много труд и любов от децата, директора на училището и учителите. Насърчаването на децата да учат родните традиции и обичаи е видно и  учениците са сформирали  групи коледари, лазарки и сурвакари. Възпитаниците на училището сами изработват шевиците за народните носии, които носят с гордост. По стените на коридорите и в класните стаи са изложени картини, рисувани от талантливи деца. Навсякъде в школото се усеща атмосфера на ентусиазъм и радост от това, че всички са заедно и стъпка по стъпка се учат да изграждат своето бъдеще. Бъдеще, основано на славно минало, хилядолетни традиции и приемственост към заветите на нашите будители, разказаха Селен Петкова, Стефан Стефанов и Мартин Карагеоргиев от екипа по проекта.

ОУ „Неофит Рилски“ в Килифарево е обявено за иновативно училище, но то е много повече. Когато пристъпиш през прага и влезеш в него, ти се озоваваш в един своеобразен остров на духовността и знанието, където всичко е направено с любов и много грижа за  учениците, а уважението към всичко българско и към труда на децата и учителите се вижда на всяка крачка.

Директорката Саралиева сподели, че тя е учила в училището, нейните деца са завършили ОУ „Неофит Рилски“ и сега внукът й учи тук.  Не ви ли напомня тази история за битието на Неофит Рилски, чийто дядо е бил игумен на Рилския манастир, а баща му е ръководел училището, където е завършил  бележитият ни просветител !?

Щастливи сме, че проект „Алманах на просветителите“ ни дава възможност да се докоснем до толкова истински хора с добри сърца и да осъзнаем още повече, кои са ценностите, които са ни спасявали, възраждали и съхранили като народ, допълват от екипа.

Проект „Алманах на просветителите" по програма Дебюти 2022 г. е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria . Проектът представя на аудиторията образите на дванадесет бележити български просветители, възрожденци и деятели на българската култура под формата на дигитални портрети, събрани в дигитален алманах. Партньори по проекта са великотърновските ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“.


Ключови думи
Алманах на просветителите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати