Понеделник, 24 Апр 2023
            
Велико Търново Други

Художници и училища във Велико Търново работят по „Алманах на просветителите“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“

  22.01.2023 09:13
Художници и училища във Велико Търново работят по „Алманах на просветителите“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“

Във Велико Търново стартира проект „Алманах на просветителите“ по програма Дебюти 2022 г., реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“. Проектът ще представи образите на дванадесет бележити български просветители, възрожденци и деятели на българската култура под формата на дигитални портрети, събрани в дигитален алманах.

Ще бъдат нарисувани 12 дигитални портрети на 12 велики български личности от художника-дебютант Селен Маринова Петкова, като ръководител на проекта е художникът Стефан Стефанов. За своите творби авторът ще използва похвати от живописта, графичния дизайн, триизмерното моделиране, рендъринг, дигитално рисуване, типографията и калиграфията. Партньори по проекта са великотърновските училища ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“, като е предвидено на училищата да  бъдат дарени портретите на българските будители и периодично да бъдат правени изнесени уроци от художничката с учениците в областта на дигиталното рисуване. 

Първият портрет на бележития български книжовник, просветител и духовник св. Патриарх Евтимий е вече нарисуван. По случай честването на свети Патриарх Евтимий и като част от осъществяването на проект „Алманах на просветителите“, младата великотърновска художничка Селен Петкова участва в тържествени събития в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“ в старата столица.

Беше организирано празнично събитие по случай патронния празник на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, на което ученици получиха награди за своите постижения в проведени конкурси. Събитието беше открито от проф. Венка Кутева - декан на Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с пожелания за бъдещи успехи на ученици и учители. Поздравителна реч произнесе директорката на училището г-жа Иваничка Петкова, като връчи наградите на заслужилите деца. Всяко от децата получи картичка с образа нас. Патриарх Евтимий, нарисуван  от Селен Петкова. Екипът по проекта в лицето младата художничка и  ръководителя Стефан Стефанов също пожела успехи в учението на децата и те да вървят по стъпките на българските просветители. Бяха изказани благодарности за финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“   и за предоставената възможност да бъде реализиран този родолюбив проект.

В ОУ „П. Р. Славейков“ ,директорката на училището г-жа Данка Борисова прие портрета на  св. Патриарх Евтимий-Търновски пред учениците и не скри радостта си  от събитието. В кратка реч тя сподели пред  учениците колко важно е знанието и ,че просветителите са носители на това знание. Учениците получиха картички с образа на будителя нарисуван от Селен Петкова.

В ОУ „Димитър Благоев“  заместник директорът по учебната част г-н Чавдар Бонев прие портрета от екипа на „Алманах на просветителите“ и картички на св. Патриарх Евтимий за учениците, като благодари на художничката и изрази пълна подкрепа за предстоящите съвместни дейности и партньорство по проекта. Екипът на проекта благодари на директорката г-жа Надя Владимирова за това, че тя първа хареса идеята на „Алманах на просветителите“ и прие училището да участва и подкрепи творческите усилия на Селен Петкова по проекта.


Ключови думи
Алманах на просветителите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати