Неделя, 21 Май 2023
            
Велико Търново Други

Портрети на Левски дари екипът на „Алманах на просветителите“ на НВУ и училища

  19.02.2023 13:41
Портрети на Левски дари екипът на „Алманах на просветителите“ на НВУ и училища

Екипът на Проект „Алманах на просветителите“ връчи портрет на Апостола на свободата, нарисуван от младата художничка Селен Петкова, на бригаден генерал Иван Маламов - началник на Национален военен университет „Васил Левски“. Домакин на срещата беше Военният университет във Велико Търново, като събитието беше организирано във връзка с почитане на Васил Левски и отбелязване на 150 години от гибелта на националният ни герой..

На срещата с бригаден генерал Иван Маламов и курсантите от военното училище присъстваха Селен Петкова - автор на портрета на Васил Левски, ръководителят на „Алманах на просветителите“ Стефан Стефанов и доброволците, които се включиха в проекта - Симеон Недев - класен ръководител и учител по история на Селен от ПГСАГ „Ангел Попов“ - Велико Търново и Мартин Михайлов - студент във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

По време на събитието, генерал Маламов поздрави всички участници в този родолюбив проект и изказа благодарност от името на НВУ „Васил Левски“ за жеста към ръководената от него институция. Той подчерта огромната роля на образа на българския Апостол на свободата Васил Левски във възпитаването на любов към родината в младите хора на България и изрази готовност за бъдещи съвместни инициативи в областта на културата заедно с екипа на проекта.

Гостите от „Алманах на просветителите“ получиха, като подарък календари на  НВУ „Васил Левски“.

Портрет на Апостола бе подарен и на ОУ „П. Р. Славейков“. Приеха го Диляна Гаджева -заместник директор и Росица Тодорова - начален учител в училището, които споделиха, че учениците с нетърпение очакват следващия урок по дигитално рисуване. „Пълноценното партньорство ще продължи и ще го надградим“, отговори художникът и ръководител на проекта Стефан Стефанов.

И в ОУ „Димитър Благоев“ портретът на Левски зае място до портрета на св. Патриарх Евтимий, също подарен от Селен Петкова и Стефан Стефанов.

Проектът „Алманах на просветителите“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд „Култура“ по програма Дебюти 2022 г. Проектът ще представи на аудиторията образите на дванадесет бележити български просветители, възрожденци и деятели на българската култура под формата на дигитални портрети, събрани в дигитален алманах.

Ще бъдат нарисувани 12 дигитални портрети на 12 велики български личности от художника-дебютант Селен Маринова Петкова, като ръководител на проекта е художникът Стефан Стефанов. При изготвянето на творбите творецът ще използва  похвати от живописта, графичния дизайн, триизмерното моделиране, рендъринг, дигитално рисуване, типографията и калиграфията. Партньори по проекта са великотърновските училища ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Димитър Благоев“, като е предвидено на училищата да бъдат дарени портретите на българските будители и периодично да бъдат правени изнесени и онлайн уроци от художничката с учениците в областта на дигиталното рисуване.

 


Ключови думи
Алманах на просветителите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати