Четвъртък, 20 Юли 2023
            
Общество Павликени

Благодатният огън беше донесен в Павликени от председателя на Общинския съвет Христо Кавалски

  16.04.2023 18:46
Благодатният огън беше донесен в Павликени от председателя на Общинския съвет Христо Кавалски

Председателят на Общинския съвет Христо Кавалски посрещна благодатния огън на Велика Събота и го пренесе към Павликени от Летище София.

Православни църковни делегации от цял свят вчера получиха частица от благодатния огън, който слиза на Велика събота в храма на Гроба Господен в Йерусалим.  На Велика Събота около обяд огънят, който топли, но не изгаря, беше измолен от йерусалимския патриарх по начин, който е непроменен от 15-и век.

Българската делегация също летя до светите места с правителствения "Фалкон". Привечер на Велика събота благодатният огън пристигна на летището в София. Там беше посрещнат тържествено от клирици и граждани от цялата страна, които го отнесоха по епархиите си за празничните богослужения в полунощ за Възкресение Христово.

За област Велико Търново това са единствено Христо Кавалски, който донесе пламъка в Павликени, и представител на Митрополията, чрез които огънят стигна до Велико Търново и останалите епархии в областта. Заедно с Кавалски беше мирянинът Ванислав Вълков, който всяка година помага за пренасянето на огъня до Павликени.

Частица от Свещения огън отнесоха вярващите, които посетиха богослужението в храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в град Павликени.


Ключови думи
Христо Кавалски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати