Вторник, 12 Юли 2022
            
Общество Павликени

Председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски посрещна таврийски българи, бежанци от Украйна

  11.04.2022 13:24
Председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски посрещна таврийски българи, бежанци от Украйна

Група от 60 таврийски българи, бежанци от Запорожие, настанени в горнооряховския хотел „Раховец“, посетиха град Павликени и разгледаха местния Зоокът. Те бяха посрещнати от председателя на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски и от общинския съветник Тодор Кутрев, който е и председател на постоянната комисия, отговаряща за децата и младите хора.

Двамата съветници посрещнаха групата още на ЖП гарата в град Павликени и ги съпътстваха в еднодневната екскурзия. „Силно впечатление ми направи възпитанието и културата, които притежаваха тези хора. Просълзих се, когато самите те извадиха българския флаг от техните си чанти и те пожелаха да се снимаме с нашето българско знаме!“, коментира Кавалски след разходката.

В часовете, прекарани заедно в Павликени, домакини и гости разменили много мисли за войната в Украйна. „Споделиха ми ужасни неща, свързани със загубата на техни близки. Децата ми разказваха, как искат да видят отново бащите си, които са изпратени да се бият срещу свои братя славяни. Споделиха ми, че домовете на някои от тях са вече разрушени. Говорихме за това как за един ден са имали по над шест въздушни атаки и как, като падне самолетна бомба, ти се струва, че става земетресение“, продължи разказа си председателят на местния парламент.

Групата изразила силен интерес към обектите на културно-историческото наследство в град Павликени и района. Обещали си съвсем скоро отново да дойдат и да посетят Античния керамичен център, който е единствен по рода си в Източна Европа, както и възрожденското градче Бяла черква.

„Нямам думи, с които да изразя благодарността си към г-жа Цанка Димитрова от Горна Оряховица, която е подслонила тези нуждаещи се хора в своя хотел. Сърцата на такива хора са големи и щедри! Благодаря й, че се свърза с мен и ме направи част от това добро дело!“, каза още Христо Кавалски.


Ключови думи
Христо Кавалски бежанци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати