Вторник, 04 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Марш на курсантите с премиера на празничен концерт на Духовия оркестър на НВУ „Васил Левски“

  03.04.2023 13:47
Марш на курсантите с премиера на празничен концерт на Духовия оркестър на НВУ „Васил Левски“

На ксилофон и на пишеща машина ще свири старшина Емил Костурков по време на празничния концерт на Духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Концертът е в петък от 19 часа в салона на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ и е с вход свободен.

„Посветили сме концерта на 145-та годишнина от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“ и на предстоящите Великденски празници. Освен това предстои да честваме поредната годишнина от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, когато военна музика свири за първи път в Търново. Всъщност това се случва на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. Което означава, че появата на първия военен оркестър в България предхожда подписването на Търновската конституция“, казва старшина Емил Костурков, за когото това ще бъде последният официален концерт в ролята му на диригент на Военния духов оркестър.

И, за да бъде концертът още по-тържествен, старшина Костурков е поканил в него да се включат още 16 музиканти, които през годините са свирили във Военния духов оркестър. Някои от тях сега работят в оркестъра на Музикално-драматичния театър в старата столица, други свирят в Градския духов оркестър. На сцената на търновския театър ще излязат и музикантите на Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Гост-диригент ще бъде капитан Цветомир Василев.

12 произведения ще изсвирят военните музиканти по време на концерта и повечето от тези произведения публиката ще чуе за първи път. Сред тях са две неизпълнявани никога до момента на сцена мелодии – маршът „Шествие към ешафода“, който е четвърта част от „Фантастична симфония“ на Берлиоз и „Забавна увертюра“ на Иван Денов. В програмата са включени още прочутото „Болеро“ на Равел в аранжимент за духов оркестър и „Кармина Бурана“ на Карл Орф, както и песента „Добър вечер, мой стари приятелю“, която пък е от албума „Пожелай ме“ на Соня Костуркова.

Освен че ще дирижира концерта, старшина Костурков ще се изяви и като изпълнител. Той ще бъде солист на „Хоро стакато“ от Григораш Динику и на „Пишещата машина“ от Лирой Андерсон, където старшина Костурков ще свири на… пишеща машина. Това произведение е полка и аранжиментът е на Хараламби Попов. Изпълнявано е досега само веднъж през 1993 г., когато солист отново е бил Емил Костурков, и сега, 30 години по-късно, ще прозвучи отново.

За първи път в концертна програма е включен и „Марш на курсантите от НВУ „Васил Левски“ по музика, текст и аранжимент на старшина Емил Костурков. За премиерата на сцената ще излязат и изпълнители от хора на Музикалния театър, за да представят марша и като песен, уточнява старшина Костурков, който е направил оркестровите аранжименти на голяма част от произведенията, включени в концерта.


Ключови думи
Емил Костурков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати