Вторник, 20 Юни 2023
            
Други Елена

С освежаването на знака на входа на града започна пролетното почистване в Елена

  21.03.2023 12:51
С освежаването на знака на входа на града започна пролетното почистване в Елена

С настъпването на пролетта Община Елена стартира поредица от дейности по пролетно почистване, като началото бе поставено с освежаването на знака на входа на град Елена в посока от град Велико Търново.

Подмяната на знака с нов, отговарящ на съвременния профил на града и общината  и същевременно символизиращ традициите, многократно е обсъждана на срещи на общинското ръководство с Ротари клуб Елена, Местния съвет по туризъм и по други поводи, а последно бе поставена и на тазгодишното обсъждане на разчетните показатели на общината за 2023 г.

Още през 2019 г. бе изготвен макет за знак, съчетаващ като материали камък, метал и дърво (на снимката), но поради драстичния ръст на цените на метала и строителните материали, офертите за изработката му надхвърлиха многократно предвидените средства по инвестиционната програма.

На този етап освен освежаването на знака, включващо бластиране (отстраняване на старите слоеве боя), грундиране и нанасяне на устойчиво на корозия цветно полиуретаново покритие, ще бъде извършено и конструктивно укрепване, каквото не е правено още от поставянето му, тъй като при почистването се установяват скрита корозия и дефекти по конструкцията, които го правят опасен. По идея на Ротари клуб Елена предстои обявяване на конкурс за художествен проект за нов знак, като критериите за оценка ще бъдат свързаност с местните традиции и символика, оригиналност и ценова ефективност.

В града и общината предстоят и много други инициативи, насочени към подобряването на градската среда - акции за почистване на замърсени площи, междублокови територии, паркови пространства, зацветяване на централната градска част. Повредените съоръжения на детските площадки поетапно ще бъдат ремонтирани или подменени с нови. Предвиждат се и ремонти на тротоарни настилки около туристически обекти, както и изкърпване на улици и пътища от общинската пътна мрежа.


Ключови думи
пролетно почистване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати