Неделя, 11 Юни 2023
            
Избори 2 април 2023 г.

След среща с евродепутата Радан Кънев: Проблемът с инсталацията за горене на боклук край Павликени стига до Европарламента

  12.03.2023 10:48
След среща с евродепутата Радан Кънев: Проблемът с инсталацията за горене на боклук край Павликени стига до Европарламента

Петиция до европарламента, както и парламентарен въпрос до Европейската комисия са възможните механизми, които Гражданско сдружение „Ти решаваш“ може да използва срещу изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци край павликенското село Върбовка.

Това стана ясно след среща в Павликени с евродепутата Радан Кънев, организирана от водача на листата с номер 12 Людмила Илиева. В разговора участваха и кандидатите от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ахр. Йордан Терзийски, Милен Матеев, Лили Матева и Владислав Иванов.

Повече от година хората в Павликени полагат усилия за предотвратяване на инвестиционното намерение, предизвикващо огромен обществен отпор, но ползващо се с подкрепа от страна на местната власт.

Дейността на инсинератора, представен като собствен енергоизточник на цех за каменна вата, застрашава околната среда, поминъка и здравето на хората в радиус от поне 50 км., на територията на областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч. Това обясниха от екосдружението, представяйки хронология на събитията и информацията по проекта. Над 1300 тона RDF отпадъци се предвижда да бъдат горени денонощно край Върбовка, като това ще се окаже най-голямата такава инсталация в Европа.

Въпросът ще бъде отнесен до Комисията по петиции, до Комисията по околна среда и обществено здраве в европарламента, както и до ЕК. Това заяви Радан Кънев, който е член на двете комисии, а също така докладчик на парламента по Директивата за емисиите от промишлеността.

„От данните, които получихме от сдружението, защитаващо интереса на местната общност, има сериозни съмнения, че се прави опит да се заобиколи Директивата за емисиите от промишлеността и този инсинератор да не бъде контролиран по европейските норми и показатели. Това е нещо, което със сигурност, задълбочено ще проверим и ще направим възможното, за да не се допусне замърсяване на въздуха, земята и водите в региона“, каза Радан Кънев.

„Това е много важна стъпка в подкрепа на усилията да защитим плодородния ни край и себе си“, категорична е Людмила Илиева, която в качеството си на областен управител върна, а после оспори и по съдебен ред решение на ОбС – Павликени, свързано с инвестиционното намерение. По време на срещата тя коментира още: „Проблемът е огромен, той ще „потропа на вратата“ и на хора, които не живеят в Павликени. Затова сме се обединили, всеки по силите и възможностите си, за да постигнем решение“.

На свой ред арх. Йордан Терзийски припомни, че още в 47-то народно събрание депутати от Продължаваме промяната и Демократична България излязоха с декларация, в подкрепа на местните жители в битката им за предотвратяването на екологична катастрофа.

 

 


Ключови думи
Людмила Илиева Павликени Радан Кънев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати