Вторник, 28 Мар 2023
            
Други Свищов

В Свищов подготвят масова акция за събиране на пластмаса

  09.03.2023 15:59
В Свищов подготвят масова акция за събиране на пластмаса

Във връзка с целите на Община Свищов да мотивира гражданите и учрежденията да бъдат пряко ангажирани с темата за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, днес кметът на Свищов Генчо Генчев проведе среща с директорите на социалните и образователни институции в крайдунавския град. На срещата присъстваха също управителят на Центъра за управление на отпадъците Димчо Шопов, администраторът на еко платформата „Чист град“ Цветелин Борисов и служители на Община Свищов.

Основна тема на срещата беше участието на Община Свищов в конкурс за титлата Еко отговорна община на България. Съревнованието под надслов Община #БезОтпадъци е част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен - “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и стартира през месец март. Община Свищов ще участва още в първото събитие на кампанията, което ще се проведе по повод Световния ден на рециклирането 18 март и ще обедини институции и граждани в масова акция за събиране на пластмасови бутилки в 11-те „Шишеяда“, които са разположени на територията на града.

Градоначалникът покани всички училища, детски градини и социални центрове да вземат участие в инициативата, като подчерта, че всяка съществена промяна в обществото е добре да започне от подрастващите – от тяхното възпитание, моделиране на нагласи и мотивиране да бъдат част от едно отговорно общество, пряко ангажирано с опазването на околната среда и планетата. 

Следващата цел на Община Свищов е младите хора да станат партньори на проекта „Чист град“. С провеждане на анкети в периода 03.04 – 30.04.2023 г. учениците от всички свищовски училища ще помогнат за проучване на нагласите и събиране на полезна информация, която ще бъде използвана за подобряване на екологосъобразната политика на Общината. След като резултатите от анкетните карти бъдат събрани и обобщени, информацията от тях ще бъде използвана за подобряване ролята на Общината относно оптимално оползотворяване на отпадъците.


Ключови думи
рециклиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати