Петък, 09 Юни 2023
            
Велико Търново Други

РЗИ във Велико Търново обяви победителите в конкурс за приказка на тема „Бистра водица – мирна главица“

  09.03.2023 13:09
РЗИ във Велико Търново обяви победителите в конкурс за приказка на тема „Бистра водица – мирна главица“

През месеца на трезвеността в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, Регионална здравна инспекция – Велико Търново инициира общински конкурс за приказка с илюстрация на тема „Бистра водица – мирна главица“.

Във възрастовата група I – III клас е отличена приказката на Селен Ризова от ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново. В по-голямата възрастова група (IV – V клас) най-добре са се представили Андрeй Александров от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Ема Димитрова от СУ „Вела Благоева“, Велислав Йорданов и Мартин Янков от СУ „Г. С. Раковски“ - Велико Търново.

Авторите на наградените приказки ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите.

С наградените творби от конкурса може да се запознаете тук: https://www.rzi-vt.bg/…/2023/bistra_vodica_mirna_glavica.pdf

Регионална здравна инспекция – Велико Търново благодари за проявеното творчество и въображение на всички млади автори, включили се в конкурса. Изказва признателност на техните родители и ръководители за мотивацията и подкрепата в името на здравословния избор без употреба на алкохол и рисково поведение.

Консумацията на алкохол е актуален проблем на общественото здраве и основен рисков фактор за хроничните незаразни болести, нараняванията и преждевременната смъртност.

Алкохолът е психоактивно вещество, чиято употреба се смята от обществото за по-приемлива в сравнение с употребата на други наркотици. В много части на света консумацията на алкохолни напитки е традиция при организирането на различни социални събирания. В същото време заради своите ефекти и рискове алкохолът не е нито по-безопасно, нито „по-слабо” вещество.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи („Национално проучване на факторите на риска за здравето”, 2020 г.) в нашата страна 66 % от населението на възраст над 20 г. консумира алкохолни напитки. Почти три пъти повече са мъжете (40,8%) спрямо жените (14,7%), които редовно консумират алкохол, докато мъжете – въздържатели са два пъти по-малко от жените, съответно 21,08% и 43,5%.

Националното проучване показва, че проблемът с употребата на алкохол сред подрастващите продължава да е актуален. Половината от учениците на възраст 10-19 години (49,2%) са опитвали алкохол (бира, вино, концентрат и др.). Средната възраст, на която са опитали за първи път алкохолни напитки, е 14 години. Според отговорите на анкетата за честотата на консумация на алкохол, „ежедневна употреба“ са отбелязали 0,9% от децата, „понякога“ – 27,1% (предимно във възрастта 15-19 г.), а 72% не консумират алкохол.

Детският организъм е особено податлив към вредното действие на алкохола и колкото повече се отложи началото на консумацията на алкохол, толкова по-малка е вероятността за поява на проблеми и зависимости, свързани с алкохола в зряла възраст, информират от РЗИ – Велико Търново. 


Ключови думи
РЗИ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати