Петък, 12 Май 2023
            
Горна Оряховица Култура

Националната изложба „Любов и вино“ е наредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица

  10.02.2023 11:07
Националната изложба „Любов и вино“ е наредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица

Изложбата „Любов и вино“ бе открита снощи в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. Изложбата е неизменна част от културния календар на града и по традиция се открива в навечерието на 14 февруари.

Още по-голям интерес към изложбата е отчетен тази година. Към добре познатите автори се присъединиха и много нови имена на млади творци, както и на зрели техни колеги от различни краища на страната. 50 са общо художниците, взели участие, от повече от 10 града, в това число София, Варна, Велико Търново, Бургас, Ловеч, Габрово, Благоевград, Пазарджик, Джулюница, Плевен, Долна Оряховица и, разбира се, Горна Оряховица. Възрастовият диапазон е широк - най-младият автор е под 20 години, а най-възрастният на 79. Интересен факт е, че още един участник от Плевен лично донесе творбите си в галерията, но в момента на вписване работите му бяха продадени. Той ще бъде включен в последващата виртуална изложба.

Произведенията отразяват богатото технологично разнообразие на изкуството, като представят всяка една от жанровите категории, заложени в статута на изложбата: живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография, приложни изкуства. Темата за Любовта и Виното също следват широка трактовка, излизаща от затвореното пространство на интимитета между Него и Нея, обръщайки погледа на твореца към всичко вдъхновяващо и докосващо го в битието. Любовта е обич към детето, семейството, себето, цветето, разцъфналото дърво, природата, заобикалящото ни, всичко, което стимулира погледа и опиянява съзнанието, провокирайки го да създава, споделя уредникът на Галерията д-р Деница Александрова.

Събитието уважиха Григор Минков - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Горна Оряховица, много автори и почитатели на изкуството. Лиричната атмосфера на изложбата подкрепиха също дует „Тюркоаз“ в лицето на Галина Москова и Валентин Ангелов, изпълнявайки своя авторска песен като поздрав към публиката.

 


Ключови думи
Любов и вино
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати