Четвъртък, 04 Май 2023
            
Избори 2 април 2023 г.

ЦИК определи и броя на мандатите, за IV МИР – Велико Търново си остават 8

  02.02.2023 14:58
ЦИК определи и броя на мандатите, за IV МИР – Велико Търново си остават 8

Централната избирателна комисия определи и броя на мандатите, които ще излъчи всеки избирателен район на 2 април 2023 г. Както се и очакваше увеличават се мандатите за Софийските избирателни райони, както и за Пловдив и Варна. IV МИР Велико Търново отново ще има 8 депутата.

Промяната се прави заради данните след Преброяване 2021, които отразяват промяната в населението в различните региони. С разместването на мандатите се цели по-справедливо представителство на големите градове, където са концентрирани и повече избиратели.

Три мандата повече получава 23 Софийски избирателен район, който е и най-големия в страната. На следващите избори той ще излъчи 19 народни представители вместо 16, както на предишните избори. Един мандат се добавя и на 24-ти Софийски район, който вече има 13 мандата. Лидерският 25-ти район в София остава с 15 избраници.

По един мандат се добавя на 16-ти Пловдивски район и на 3-ти Варненски.

Отнема се по един мандат от областите Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе. Добрич, Ловеч и Монтана вече ще имат по минималния брой депутати – 4, Пазарджик и Плевен става с 8 народни представители, а Русе със 7.

Великотърновските народни избраници си остават 8 и за тези избори.


Ключови думи
избори 2023 ЦИК мандати
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати