Сряда, 28 Сеп 2022
            
Избори 14 ноември 2021

ЦИК: Заявление за гласуване по настоящ адрес може да се подава по електронен път

  07.10.2021 14:34
ЦИК: Заявление за гласуване по настоящ адрес може да се подава по електронен път

На страницата на Централната избирателна комисия е активна възможността всеки български гражданин да провери дали името му фигурира в подписка за дадена партия или коалиция. Ако се открие някъде, където не се е подписвал, може да подаде сигнал към Комисията за защита на личните данни, припомниха на брифинг от ЦИК. Сигнал може да се подаде и към самата ЦИК, но той ще бъде препратен към Комисията за защита на личните данни по компетенция.

В интернет страницата на Главна дирекция ГРАО пък вече може да се подават по електронен път заявления за гласуване по настоящ адрес. Срокът за това изтича на 30 октомври – 14 дни преди изборния 14 ноември. Пак там се правят справки къде се намира съответната секция, в която ще гласува даденият избирател.

Регистрацията на листи и на кандидати за президент и вицепрезидент все още тече.  Към момента са подадени документите на 6 кандидатски листи – 4 партии на партии и 2 на инициативни комитети. Срокът е до 12 октомври. За участие в президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитети.

Вече са подадени 11 187 заявления за гласуване в чужбина. За 3 страни те са повече от 1000 – Турция (4273 заявления), Великобритания (1341) и Германия (1276). Заявленията от Испания наближават 1000, а на този етап подадените от САЩ са малко под 700.

Това са страните, в които интересът от страна на българските общности към участие в избори традиционно е най-голям, обясниха от ЦИК. Срокът за подаване на заявления изтича на 19 октомври.


Ключови думи
ЦИК парламентарни избори
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати