Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Избори 14 ноември 2021 Политика

ЦИК обяви разпределението на мандатите по области – 2-2-1-1-1-1 за IV МИР, двама депутати ще има Горна Оряховица и в 47-то Народно събрание

  18.11.2021 20:45
ЦИК обяви разпределението на мандатите по области – 2-2-1-1-1-1 за IV МИР, двама депутати ще има Горна Оряховица и в 47-то Народно събрание

Централната избирателна комисия официално обяви избирателната активност и разпределението на мандатите по области. Активност за парламентарните избори в страната е 40,23%, а за Великотърновска област 37,68%. Гласували са общо за страната 2 669 260 избиратели, в областта са 78 373.

Осемте мандата във Великотърновски избирателен район се разделят между 6 от седемте формации, намерили място в Парламента. Без мандат остава само „Демократична България”.

По двама депутати ще имат първите две сили – „Продължаваме промяната” и ГЕРБ – СДС. По един представител пращат „Има такъв народ”, БСП, ДПС и „Възраждане”.

Кои точно ще бъдат представителите на областта обаче ще се разбере в следващите ден-два, когато избраните на две места решат кой район ще представляват.

Със сигурност обаче Горна Оряховица отново ще има двама депутати и това са Явор Божанков и Димитър Николов, които спечелиха това право за трети път тази година. За Божанков това ще е четвърти мандат.

Явор Божанков, като водач на листата на БСП, нямаше нужда от някакви допълнителни усилия. Той ще бъде и единственият представител на социалистите от Великотърновска област в този Парламент, след изключително слабото представяне на столетницата на последните избори. В IV МИР червените не са чак толкова зле и печелят около 5% над средното за страната, но това не стига за нещо повече от един мандат. Иначе в листата им се разрази неистова вътрешна конкуренция и трима взеха повече преференции от водача и пренаредиха листата. Най-добре се справи обаче Христо Кавалски, който бетонира второто си място с 1370 преференции. Бившият кмет на Стражица Румен Павлов от седмо място мина на трето с 1126 лични предпочитания, а общинският лидер на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов стана четвърти, тръгвайки от осма позиция с 919 гласа. Само че целият напън се оказа напразен, тъй като БСП остава с един мандат и влиза само водачът Явор Божанков. А Румен Павлов е големият губещ, защото се прости с кметското място, което можеше да заема още две години срещу два месеца депутатстване.

Пренареждане имаше и в листата на ГЕРБ – СДС, само че ефективно. За трети път тази година горнооряховчанинът Димитър Николов пренарежда листата и влиза в Парламента с преференции. Този път той събра 1755 лични предпочитания, което му отреждат второ място в негласната надпревара за преференции след всички 220 кандидати от Великотърновска област. Повече има само водачът на победителите от „Продължаваме промяната” арх. Йордан Терзийски, който е отбелязан от 1928 избиратели.

Калоян Янков от „Демократична България” е пренаредил листата и от последното 16-то място е минал на второ. То щеше за му донесе трети депутатски мандат, ако коалицията беше взела мандат във Велико Търново. Само че този път ДБ няма да има свой представител от IV МИР.

Прецакан може да се чувства и Сунай Мунков – пети в листата на ДПС. Той остана на 10 гласа от квотата за пренареждане. Ако беше станал втори, можеше да се надява, че водачът Делян Пеевски ще влезе от Благоевград и ще му отвори пътя към Парламента. Само че сега тази възможност ще има Мастън Мастънов, който е трети в листата. Ако Пеевски избере Благоевград, а вторият Йордан Цонев влезе от Пазарджик, където води, младежкият лидер на ДПС във Велико Търново Мастънов ще се върне на депутатските банки, където беше за кратко след априлските избори.

Кои са депутатите от IV МИР още не е съвсем сигурно докато лидерите с два избирателни района не изберат откъде ще влязат.

Двата мандата на „Продължаваме промяната” са сигурни и са за местни хора. Така че депутати стават архитектът Йордан Терзийски и нотариусът Милен Матеев.

При ГЕРБ – СДС нещата също изглеждат ясни. След предишните две гласувания проф. Костадин Ангелов избираше да представлява Велико Търново, въпреки че води и във Варна, така че вероятно и сега ще е така.

БСП имат един човек и това е Явор Божанков.

При ДПС двама трябва да решат какво правят преди да стане ясно кой ще е депутатът.

Водачът на „Има такъв народ” Андрей Чорбанов два пъти вече избира София и дава път на областния лидер на партията Момчил Иванов. Вероятно и сега ще го направи.

В другата партия дебютант в Парламента – „Възраждане” също има колебание. Водачката Елена Гунчева, която беше и кандидат за вицепрезидент на партията, влиза и от Пловдив. Ако тя освободи мястото тук, ще влезе шахматистката Цвета Галунова. И това ще бъде единствената жена, представяща IV МИР в 47 Народно събрание.

А преди да се завърти формулата за определяне на мандати имаше една хипотеза, която щеше да прати в Парламента трети горнооряховчанин. Ако „Продължаваме промяната” беше вкарала трима депутати от Великотърновска област, на жълтите павета щеше да се озове Лили Матева. Юристката е истинско олицетворение на идеята ТърГоЛяс – родена е в Горна Оряховица, работи във Велико Търново и живее в Драгижево, Лясковско. Засега обаче тя ще трябва да изчака за парламентарна кариера.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ЦИК мандати
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати