Сряда, 03 Май 2023
            
Горна Оряховица Култура

Републиканска шампионка по художествена гимнастика ще води физическата подготовка на балет „Грация“

  01.02.2023 10:01
Републиканска шампионка по художествена гимнастика ще води физическата подготовка на балет „Грация“

Двукратната републиканска шампионка по художествена гимнастика Анита Михайлова ще води тренировки по физическа подготовка на балерините от школата на „Грация“. Още при първото занимание новият член в екипа на школата обяви желанието си да помогне на децата да постигнат физическа форма, която ще им позволи да направят качествен скок в развитието си като балетисти.

Искам да минем на по-високо ниво като майсторство и атрактивност. Имаме предложения да работим с професионални изпълнители, а като цел №1 си поставям всички от трета и четвърта група да минат на палци. Но затова ни трябва повече физическа сила и тренираност. Затова предложих на Анита да ни помогне и съм щастлива, че ще работим заедно, обяснява художественият ръководител на балета Соня Георгиева.

Още при първата си тренировка откривам прекрасни деца с много добри дадености. Трябва им обаче работа за повече мускулатура, еластичност и отскокливост. Това ще им позволи да подобрят пируетите, скоковата си техника и въобще ще им даде възможност за много по-сложни изпълнения, допълва Анита.

Анита Михайлова има цял живот отдаден на художествената гимнастика и спорта като цяло. Тя е двукратна републиканска шампионка от златното поколение на търновската школа по художествена гимнастика. От десетина години е преподавател по физическо възпитание с ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, а осем години водеше и клуб „Локомотив – Елеганс“, който направи първите стъпки на художествената гимнастика в Горна Оряховица. Въпреки успехите и сериозната група от деца, клубът не можа да преживее ограниченията на пандемията. Не без помощта на Федерацията, която така и не помогна на малките спортни центрове.

Болно ми е да говоря за това, но и това е една от причините да се присъединя към школата на Соня. Винаги има пренебрежение към малките градове и местните хора на спорта и културата трябва да се борят много повече, за да дадат шанс на местните деца. А талантливи деца има навсякъде – и в малките градове, и в селата. Те също трябва да имат възможност да развиват своите способности. Искрено се надявам, че съвместните ни усилия ще направят така, че горнооряховските деца ще се отличават с финес, грация и майсторство и на балетната сцена, допълва мотивацията си Анита Михайлова.

Когато животът те срещне с човек, който те допълва, това е знак, че си на прав път и ще се получат хубави неща. С Анита говорим на един език. Всъщност балетът и художествената гимнастика вървят ръка за ръка. Нямаме намерение да променяме стила си. Продължавам да отстоявам мнението си, че класическият балет е основата за всички останали танцови стилове. Целта ни е да бъдем по-атрактивни и да правим по-сложни неща, обяснява Соня Георгиева.

Балетът развива финес и грация, които са полезни не само в залата, но и в живота. А реших да работя със Соня, защото тя заслужава адмирации заради отдадеността си към изкуството. Ще направим нещо, което да се отличава, допълва Анита Михайлова.

Последните години бяха трудни за балета. Но постепенно Школата се възстановява след ковидните ограничения и работата онлайн. Само за два дни има пет нови балерини. Около 40 деца в момента работят в четири възрастови групи. Най-малките още нямат 4 години, но заразяват с ентусиазма си. Двете ръководителки подготвят програма за балансирана подготовка, редуваща по-тежки физически натоварвания с релаксиращи занимания. След като се вдигне нивото на физическите възможности, ще се работи и по новите спектакли.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
балет "Грация" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати