Четвъртък, 16 Фев 2023
            
Горна Оряховица Култура

Балетна школа „Грация“ с Гран при и още 15 награди от Балканската танцова спартакиада

  16.11.2022 07:52
Балетна школа „Грация“ с Гран при и още 15 награди от Балканската танцова спартакиада

Балетна школа „Грация“ от Горна Оряховица спечели една от големите колективни награди – Гран при в раздел Характерни танци и Етно, връчени на Балканската танцова спартакиада „Търновска царица“, провела се от 9 до 11 ноември във Велико Търново. Освен това 30-те представители на Школата завоюваха още 15 отличия в два жанра – Класика и Характерни танци.

Спартакиадата се организира от Българска федерация по спортни танцови дисциплини, домакините от клуб „Зоки“ и с подкрепата на Община Велико Търново. В десетото издание на състезанието участваха школи от България, Молдова, Армения и Румъния. 777 хореографии се състезаваха в продължение на три дни в ДКС „Васил Левски“. Трудната задача да оценява имаше международно жури с председател д-р Елица Луканова. След края на спартакиадата имахме разбор с журито и то подробно обясни принципите за оценяване, показа ни грешките, даде съвети. Това беше много ценно за мен и се радвам, че имах възможност да натрупам този опит, коментира ръководителят на „Грация“ Соня Георгиева, която е автор и на голяма част от наградените хореографии.

Балетна школа „Грация“ се представи с 30 балетисти, половината от които са пълни дебютанти на състезателна сцена. Това са 14-те момичета във формация „Мини“, които са на възраст от 4 до 6 години. Те се състезаваха с много по-опитни конкуренти във възрастовата група до 9 години и успяха да спечелят призови места още с прощъпулника си на състезание.

В раздел Класика I място спечели Сияна Николова за танц по музика на Шопен. Във възрастова група Деца конкуренцията беше най-голяма – 29 момичета спориха за наградите и се наложи повторно изиграване, за да вземе решение журито. И това решение беше в полза на Сияна.

Също I награда спечели дуетът „Корали“ на Мартина Янкова и Паулина Паунова.

Паулина е с I награда и в раздел Неокласика с танц по авторска музика на Ваня Вакари, подарена на „Грация“.

II награда журито присъди на голямата група на горнооряховската школа за изпълнението на валс „Маскарад“. Също II награда спечелиха „минитата“ на Школата за „Бал на феите“.

За финал на отличията в Класика е I награда на целия състав за продукцията „Копнеж за България“, с която 30-те балетисти на „Грация“ грабнаха сърцата на публика и жури.

В Характерни танци I награда спечели триото Лора Петрова, Ивана Кабакчиева и Светослава Неделчева за „Веднъж на полянката“. Също с първо място е формация „Мини“ за „Весела полка“. Голямата група спечели първото място за „Тарантела“, а дуетът Белослава Божанкова и Ива Зеленкова е с I награда за „Варенки“.

Паулина Паунова и Мартина Янкова са с II награда за „Испански танц“, а най-малките „грации“ също са втори с „Тарантела“.

Ивана Кабакчиева с „Татарски танц“ взе третото място при индивидуалните изпълнения, а дуетът Лора Петрова и Ния Мемиш е с III награда за „Китайски танц“.

С III награда е и формацията, в която компания на дамите прави единственият балетист на школата Никола Пишаров, за танца „Колко ми харесваш“.

Благодаря на отдадеността на родителите, които ни подкрепят и правят възможно участието ни в такива големи форуми. За мен, а и за децата, беше изключително важно да сверим часовниците си и да се учим от опита на някои много сериозни школи, които участваха. Радвам се, че вървим напред и надграждаме наученото, коментира ръководителят на балетната школа Соня Георгиева. Купите и медалите ме радват, но най-голямата ми цел е да възпитаваме у децата естетически усет и дисциплина. Умението да ценят красивото, да са отговорни и организирани ще им остане и след като спрат да се занимават с балет и ще им бъде полезно цял живот, допълва още балетният педагог.

С това сезонът отива към своя край. Предстои парти за отпразнуване на наградите. След това Соня Георгиева ще бъде част от журито на VII фестивал „Боровец танцува“. За финал Школата ще представи традиционния си Коледен концерт през декември в Зала 1 на Общината.


Ключови думи
Балет "Грация" Балканска танцопа спартакиада
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати