Четвъртък, 27 Апр 2023
            
Велико Търново Други

Илиян Илиев спечели конкурса за ВиК „Йовковци“ и очаква министерска заповед за 5-годишен мандат

  26.01.2023 10:00
Илиян Илиев спечели конкурса за ВиК „Йовковци“ и очаква министерска заповед за 5-годишен мандат

Илиян Илиев, който изпълняваше временно длъжността, е спечелил конкурса за управител на ВиК „Йовковци“ и очаква 5-годишен мандат. За да влезе официално в длъжност обаче трябва назначение от министъра, а преди това и съгласие на съдружниците в дружеството. Инж. Илиев ще трябва силно да се надява поредната смяна на правителства да не му изиграе номер, както се случи преди две години с друг кандидат за поста.

На 27 януари е свикано Общо събрание на ВиК „Йовковци“, в което ще участват представители на държавата като основен акционер и общините Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, Полски Тръмбеш, Павликени и Сухиндол. Те трябва да изберат спечелилия конкурса за управител и да предложат на министъра на регионалното развитие и благоустройството да го назначи. Ако документацията се придвижи бързо до министерството, новият управител може да бъде назначен от арх. Шишков преди президентът да разпусне Парламента и да трябва да назначава нов служебен кабинет. Ако не се вмести в този срок, Илиев ще се надява министърът да си остане същият или пък наследникът му да няма други планове.

Веднъж вече смяната на ръководството във ВиК пропадна заради смяна на министри. Атанас Стоев беше спечелил конкурс по времето на Виолета Комитова, но тя сдаде министерството преди да го назначи. После кметовете се оплакаха на следващия министър Гроздан Караджов, че не искат Стоев за управител и той така и не беше назначен.

Илиян Илиев е бил управител на ВиК Шумен, бил е член на КЕВР – комисията за енергийно и водно регулиране, а през 2020 г. стана първият изпълнителен директор на новосъздадения „Български ВиК холдинг”. За управител на ВиК „Йовковци” бе назначен през септември 2022 г. с опцията на временно изпълняващ од провеждане на конкурс.


Ключови думи
ВиК Илиян Илиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати