Сряда, 08 Фев 2023
            
Велико Търново Общество

ВиК „Йовковци” и водните оператори на още пет области ще получат средства за нови водопроводи

  09.11.2022 16:11
ВиК „Йовковци” и водните оператори на още пет области ще получат средства за нови водопроводи

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Планираните инвестиции включват нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана ясно на проведеното днес регулярно заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в МРРБ. В него участие взеха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на Министерство на околната среда и водите, на ВиК операторите от шестте области и др.

На заседанието бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.

Бенефициенти по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат 6–те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи. 

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти са се запознаят на място с текущото им състояние.

Информация МРРБ


Ключови думи
ВиК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати