Сряда, 12 Апр 2023
            
Велико Търново Общество

По инициатива на народния представител Димитър Николов, във Велико Търново представят монографията „Домът на Шишман“ на Петър Николов

  11.01.2023 14:12
По инициатива на народния представител Димитър Николов, във Велико Търново представят монографията „Домът на Шишман“ на Петър Николов

Книга, разкриваща българската история по начин, по който никога досега не е била разказвана, ще бъде представена в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново. Неин автор е Петър Николов – български политолог, историк и политик, доцент по политически науки в Нов български университет, зам.-председател на Съюза на демократичните сили, народен представител. В историческата и духовна столица на България монографията на Петър Николов „Домът на Шишман“ ще бъде представена по инициатива на колегата му народен представител Димитър Николов.

С темата Петър Николов се занимава повече от 15 г., а книгата му обединява различни усилия. Тя обхваща един продължителен времеви период от края на Средновековието до началото на нашето съвремие. Авторът разказва историята на бързия възход и последвалия упадък на куманската династия Шишмановци, спечелила през втората половина на XIII век трона на Видин, а впоследствие завзела престола на Търновското царство и разпростряла властта си над Карвуна, Валона и Дурацо, Зета, Босна и Сърбия и дори над самия Константинопол.

Изследването продължава с един от може би най-подценяваните въпроси в историята на Османската империя – впечатляващата поредица от претенденти за изгубената българска корона, издигали своите претенции през XV, XVI, XVII, XVIII и даже XIX век, неизменно представящи се за потомци на средновековните Шишмановци.

„Домът на Шишман“ е издадена от „Българска история“, а научен консултант е проф. Пламен Павлов.

Представянето на монографията ще се проведе на 16 януари 2023 г. от 17 ч. в РБ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

 


Ключови думи
Петър Николов Домът на Шишман Димитър Николов СДС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати