Петък, 03 Мар 2023
            
Политика

Димитър Николов пред в. „Дунавска зора“: Промяната отказва да приеме волята на избирателя и си го изкарва на държавата

  02.12.2022 10:29
Димитър Николов пред в. „Дунавска зора“: Промяната отказва да приеме волята на избирателя и си го изкарва на държавата

Поредица от срещи проведе в началото на седмицата в Свищов народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов. Директните срещи са най-добрата социология за нагласите в обществото, смята Николов, който коментира актуални теми с кмета д-р Генчо Генчев и с преседателя на ОбС д-р Кристиян Кирилов.

Вземете се в ръце и съставете работещо, редовно правителство, че в общините вече се огъваме и подвиваме крак, чу народният представител от представителите на местната власт.

Малко по-късно, по покана на декана проф. Андрей Захариев, Николов бе на работно посещение във финансовия факултет на Стопанска академия „Д. А. Ценов“.

Трябва ли съставянето на редовно правителство да стане на всяка цена, на ръба на национална катастрофа ли е държавата и имат ли изобщо представа депутатите как живее обикновеният българин пък бяха сред темите, коментирани пред седмичника „Дунавска зора“.

Интервю на Янка Боянова.

- Господин Николов, първо искам да Ви попитам има ли воля да се състави правителство? Засилва се усещането у хората, че това е невъзможно. Как изглеждат нещата в „кухнята”?

- Ще цитирам: голямата политика става голяма, когато от невъзможното се направи възможно.Тогава говорим за голяма политика и както казва председателят на по-голямата партия в нашата коалиция г-н Борисов – за това обаче ни е необходим висш пилотаж в политиката. Той нееднократно призова за политическа далновидност, политическа зрялост и политическите лидери да загърбят егото си. Според мен, той изведе един модел и аз съм негов привърженик. Този модел е основан на ценности, идеали, приоритети, които да се формират около едно проатлантическо управление на проатлантически ориентираните политически сили. Ясно е с кого ние не можем да влизаме в коалиция, а не да правим управление. Нашите партийни органи са го казали.Така че аз очаквам с първия мандат политическата коалиция в Народното събрание, която суверенът е определил като първа политическа сила, да предложи кабинет. Тогава ще видим каква ще бъде реакцията на другите партии, но аз оставам с впечатление, че има едно реваншистко настроение във втората политическа сила. Тя отказва да приеме волята на избирателя и в момента се опитва да си го изкара на държавата. Лично аз съм възпитан в спортно семейство. Моят баща като един успешен треньор, чиито възпитаници многократно са издигали националния флаг на България и в тяхна чест е звучал химнът, от дете ме е учил, че за да се научиш да побеждаваш, първо трябва да се научиш да приемаш загубата с достойнство и да уважаваш противника.

- Да, но в Парламента сме свидетели по-често на неуважение към опонента. Може би е липса на опит, некомпетентност. Но съм убедена, че много избиратели се разминаха с очакванията си за някои партии.

- Това, което искам да кажа, може и да прозвуча доста екстравагантно в оценката си, но от много години насам говорим за фалшиви новини, но фабриките за фалшиви новини започнаха да произвеждат фалшиви имитиращи политически проекти. Те до голяма степен приличат на политически проекти, но това са частни корпоративни проекти,  опаковани като политически продукти. И, за съжаление, те са залели българския политически пазар и ние сме в сценария на подмяната на сериозните политически партии. Като говорим за системни, аз не виждам антисистемни партии в Парламента. Всяка една партия, която получава субсидия, вече е част от системата. За мен беше недопустимо да се говори, че нямало коалиция, а някакво антикорупционно мнозинство. В същото време участниците в това мнозинство консумираха властта във всичките й форми. Мисля, че ГЕРБ-СДС се опитва да наложи един толерантен тон на говорене в това Народно събрание. Многократно го показахме, включително и председателят на голямата политическа сила в коалицията, защото другият съпредседател на коалицията е колега народен представител и заместник-председател на Парламентарната група – г-н Румен Христов.

Много интересно нещо – следващата седмица ще отбележим 33 години Съюз на демократичните сили и аз обичам да се шегувам, че това ми напомня за пътя на Христос към Голгота, т. е. до голяма степен Съюзът на демократичните сили изпълни своето предназначение, защото зададе посоката за развитие на съвременна и модерна България. Но аз виждам и друга подмяна – голяма част от политическите сили, които са и членове на Европейската народна партия, претендират да бъдат десни, а  не се държат като десни политически сили. Те показаха, че могат да поддържат една не особено етична извънбрачна връзка с наследниците на Комунистическата партия – Българската левица. Въпреки че в много отношения там също виждаме едно сравнително зряло поведение в Народното събрание. Защото пак казвам – едно редовно правителство ще означава един работещ Парламент, който е от изключително първостепенно значение. Трябва да приемем важните закони. Тази сутрин (разговорът е воден в понеделник, 28 ноември – б. р.) слушах няколко евродепутати, излъчени от различни политически сили в Парламента, които се опитваха да обяснят на един разумен популярен език защо ни трябва редовно правителство. Това, че липсата на редовно правителство и действащ Парламент ни отдалечава от еврозоната и Шенген, а щетите могат да бъдат много тежки за България.

- Редовно правителство, но редовно правителство на всяка цена ли? Това няма ли да нанесе отново големи щети?

- Аз ще обърна въпроса като журналист от колегията. А каква ще бъде цената на липсата на редовно правителство и работещ Парламент? Готова ли е българската държава отново да плати тази висока цена и избори през март какво различно ще донесат?! Аз виждам изключително изтощени избирателите си в района. Аз съм български народен представител, избран от IV Многомандатен избирателен район и в деня, в който съм положил клетва, съм български народен представител. При срещите ни всички граждани са ми еднакво скъпи, независимо на кого симпатизират и какви са предпочитанията им. Те са моите работодатели. Сега ги виждам изтощени от политическо говорене, от политическо празнословие.

Хората очакват реални мерки, които ще подобрят качеството им на живот. Българинът започна да отстъпва от  вече постигнатото качество на живот. Галопиращата инфлация и цените в магазините на основни стоки и услуги увеличават нивото на стреса у българина. Той не живее по начина, по който беше свикнал да живее, да планира своите почивки, пътувания. Започва да мисли за най-важното: как ще плати битовите си сметки, дали ще може да обслужва кредитните и вече поетите лизингови задължения. Което става особено тревожно. Аз съм човек, който прекрасно знае цената на белия хляб в магазина. За разлика от бившия премиер Кирил Петков, моето семейство не яде торти от по 100 лева, каквито са в сладкарницата на неговата съпруга. Прекрасно виждам, че вече най-обикновеният български хляб прехвърля цена от 2 лева. Виждаме една стока, която е от първа необходимост и е едно от най-евтините и нормални неща, които българският гражданин може да сложи на своята трапеза – яйцето. Цената му вече преминава 50 стотинки, 4-5 лева струва литър олио, което не е нормално. Това, което най-много ме тревожи, е скоростта, с която се топят спестяванията на българските граждани и в същото време така се изпразва портфейлът и потребителската кошница. Според мен трябва да ни тревожат тези неща.

- Има ли основание безпокойството на хората, че държавата е на ръба на национална катастрофа?

- Аз не знам дали хората си дават сметка, вие добре го формулирахте, че ние сме на ръба на националната катастрофа. За съжаление, нашата държава през последните месеци и през последната година напомня поведението на клиентите на офисите за бързи кредити. Вече не се интересуваме при какви условия ще бъде отпуснат заема, а просто да усвоим едни пари, които евентуално нашите наследници ще плащат. А как ще връщам заема и при какви условия не е важно. Силно се надявам, че българските граждани си дават сметка.

Мога да кажа, че управленците на местно ниво са много разтревожени, Аз всяка седмица съм в различна община от нашата област, общувам много интензивно с кметовете, независимо от коя политическа сила са избрани. Всичките са еднакво разтревожени. Сега ще си позволя да цитирам кмета на община Свищов г-н Генчев, който каза: „Вземете се в ръце и съставете правителство, защото вече подгъваме колене”. Говорихме за безплатните детски градини. В крайна сметка се оказва, че общините дофинансират това решение на предишното  управляващо мнозинство. И много ми напомня на онази ситуация „Ще те почерпя, ама сметката ще оправи някой друг.”

- Темата за ефективността, независимо за каква работа става дума, е винаги актуална. Но стремежът за по-голяма ефективност в работата на Парламента у повечето народни представители липсва. Много от колегите Ви не си дават сметка, а и не се интересуват от това. Така изглежда, като наблюдаваме отстрани и съдейки по резултатите от работата на народните представители.

- Единственото, което това Народно събрание на може да си купи, е времето. Времето е най-скъпият и невъзстановим ресурс –  особено през последните седмици наблюдаваме маратон по празнословие. Това, което мога да кажа, е: единственото по-лошо нещо от това един народен представител да стои на депутатската банка и да не казва нищо, е да излиза на трибуната, за да каже едно голямо нищо. Няколко такива изказвания с едно голямо нищо не правят едно нещо. Това е същественият  проблем. Големият проблем в Народното събрание е, че говорим, без да се чуваме.

- Благодаря за откровеността. Не искам да отминавам въпроса за еврозоната. Често чуваме, че трябва да се ускори влизането ни в еврозоната...

- Аз го казах - без работещ Парламент няма как да стане. И  тези сигнали за политическа криза и липсата на сигурност засилват съмненията у скептиците около напредъка на България. Много важно е какъв сигнал ще излъчи българската държава.

- А не Ви ли се струва, че е нужна информационна кампания, за да се стигне до хората, защото се получава едно противоречие. Има внушения, че трябва да се изчака. В противен случай това ще има сериозни последици в негативен план за българите.

- За съжаление, невежеството е най-страшната пандемия. С Вас като колеги можем да си го кажем: дезинформацията ни залива отвсякъде. За голяма моя тревога голяма част от българското общество се управлява с фалшиви новини и с дезинформация. Тревожен е този факт, но в крайна сметка това е ангажимент на управляващите в момента. Още веднъж ще кажа: аз смятам и подкрепям до голяма степен това, което каза и нашият председател. Трябва да се сформира едно преходно правителство, ако ще да е с кратък срок на годност, но да преведе българската държава през този период, който ни предстои. Ние сме вече в отоплителния сезон, зимния сезон, в  същото време нашата държава, за да изпълни тези критерии, ще й е необходим ефективно работещ Парламент. Да не забравяме, че голяма част от всички важни решения и за енергийните компенсации, и Закона за течните горива – всичко започва със законодателна инициатива на коалицията ГЕРБ-СДС.

- Все пак повече трябва да стоят на вниманието на народните представители проблемите на обикновените хора. Макар че всеки човек е необикновен по своему, наложи се употребата на този израз. От това, което чуваме и виждаме, оставаме с впечатлението, че повече от колегите Ви са далеч от реалната представа за живота на хората.

- Имам усещането, че с някои колеги от „Промяната” говорим на различен език и живеем в различни държави. Мисля, че това е редно, а аз не виждам колегите ми особено да са се активизирали за срещи в региона. С много малко част от тях се виждаме на различни събития. Те са изградили една паралелна представа за това, което се случва в нашата държава. Но аз съм от народните представители, които 4 пъти по волята на избирателя влизат в личните му предпочитания в Народното събрание. Аз правя кампания от човек на човек, а не кампания от студио в студио. Въпреки че ние с Вас сме медийни хора, ще го заявя – не е задължително да се прави кампания само пред микрофоните и само под прожекторите. Реалната представа за ситуацията идва от тези срещи – с гражданите или с представители на местната власт, които аз не деля. За мен има огромен ресурс в местната власт.

- Разбрах, че вече Ви очакват за следващата среща с академичната общност. Затова нека приключи разговорът ни. Благодаря Ви за отзивчивостта. Надявам се да имаме повод за друга среща, на която да ни съобщите хубави новини.

Разговора води Янка БОЯНОВА                   


Ключови думи
Димитър Николов Дунавска зора Янка Боянова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати