Сряда, 15 Мар 2023
            
Горна Оряховица Общество

Народният представител Димитър Николов и институции настояват за подобряване на безопасността на движението в Долна Оряховица

  14.12.2022 14:25
Народният представител Димитър Николов и институции настояват за подобряване на безопасността на движението в Долна Оряховица

Да бъде подобрена безопасността на движението в центъра на Долна Оряховица настоява народният представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов. От парламентарната трибуна Николов попита служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков предприемат ли се мерки за поставяне на съобразени с действащото към момента законодателство съоръжения, които да ограничат скоростта във въпросния рисков участък в града. Участъкът е част от републикански път III-514 (Камен – Горна Оряховица – Велико Търново), а ежедневно през него минават минимум 2500 моторни превозни средства.

Според Николов по-важно е събитията да бъдат изпреварвани, а не, когато се случи лошото, да бъде търсен виновник. Дори и един човешки живот да бъде спасен, ще има смисъл от нашето участие в управлението, коментира още Димитър Николов.  

Преди повече от 2 месеца – веднага след конструирането на настоящия Парламент, в негова приемна в Горна Оряховица народният представител бе сигнализиран за проблема в Долна Оряховица. Впрочем още докато беше председател на Общинския съвет в Горна Оряховица, въпросът за поставянето на изкуствени неравности по пътя III-514 нееднократно е повдиган пред Областното пътно управление. Темата стана особено чувствителна след смъртта на 15-годишно момиче, загинало през септември 2018 г. край „Захарни заводи“.

Настоящия си въпрос Николов входира веднага след приемната. Политическите катаклизми в страната и непрекъснато променящият се дневен ред за работа на Народното събрание станаха причината да му бъде отговорено едва преди ден.

Предприемането на допълнителни мерки за ограничаването на скоростта за републиканските пътища в чертите на урбанизираните територии се извършва съгласно наредба от 2012 г. за условията и изграждането на монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и други средства за ограничаване на скоростта на движението и изискванията към тях. Процедурата предвижда по инициатива на съответната Община да се сформира комисия, в състава на която се включват представител на „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР, на Общината и Областното пътно управление, на чиято територия се намира републиканският път. Тя взема решение за конкретните мерки, които следва да бъдат предприети за обезпечаването му. В протокол се описват и ангажиментите на всяка от страните, разясни от трибуната министър Иван Шишков.

Община Горна Оряховица вече изгради изкуствена повдигната пешеходна пътека на III – 514 при км 43. Молбата и надеждата на долнооряховчани е такива да бъдат поставени и в центъра на града им. Според преценката на кмета на Долна Оряховица Йордан Байчев, от ограничаване на скоростта особено се нуждае участъкът до шадравана.

Движението тук е страшно. След мое писмо до директора на Областно пътно управление - Велико Търново за поставяне на изкуствени неравности (повдигнати пешеходни пътеки) по протежение на републиканския път на територията на град Долна Оряховица беше извършено обследване на участъка и дадено разрешение за тяхното изграждане. Имам уверението на кмета на общината, че това ще се случи до края на годината. Добре е, когато институциите работят в синхрон. На практика няма страна, която да не си е свършила работата, но процедурите са ужасно тромави, сподели още Йордан Байчев.


Ключови думи
Димитър Николов Долна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати