Четвъртък, 23 Мар 2023
            
Общество Павликени

С божествена литургия и курбан бяха отбелязани 140 г. от освещаването на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени

  20.12.2022 15:51
С божествена литургия и курбан бяха отбелязани 140 г. от освещаването на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в Павликени

В църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в Павликени с божествена литургия и курбан бяха отбелязани 140 г. от освещаването на сградата. На Игнажден през 1882 г. е осветен и открит православният храм.

Тържественият ден започна с празнична утреня, литургия за обновление на храма след извършения основен ремонт и завърши със Света божествена литургия. Честванията бяха съвместно организирани от Община Павликени и църковното настоятелство.

Всички богослужения в празничния ден бяха отслужени от негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий.

Идеята за съграждане на църква в Павликени възниква в началото на следвоенните години през XIX век. Под ръководството на свещеника Иван Пенчев, със съдействието на първите църковни настоятели Пеню Устапенев, Иван Тумбев, Васил Граматиков и с помощта на православните християни черквата е построена. Цялата сума за изграждането на храма жителите събират помежду си. Майстор строител е уста Генчо от с. Скорците, Тревненско, но в работата му помагат почти всички павликенци. Дворът, в който е построена черквата, е дарен от Атанас х.Славчев на Павликенска община. Сградата е открита на Игнажден през 1882 г.

Миряните посрещнаха празника на храма в напълно обновена сграда. Последният мащабен ремонт на църквата беше направен през 2021-22 г. със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Направен беше основен ремонт на покрива на храма, прецизно са възстановени всички корнизи и архитектурни детайли, обновена е фасадата, сменени са дограмите, поставена е система за мълниезащита, облагородено е околното пространство.

По повод юбилея Община Павликени отпечата листовка с историята на  църквата. Дългогодишният уредник и директор на Историческия музей в Павликени Нели Цонева е автор на текста в листовката. Изданието може да се намери в църквата, както и в Информационния център на Община Павликени.


Ключови думи
„Рождество на Пресвета Богородица” Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати