Четвъртък, 12 Яну 2023
            
Общество Павликени

Ученици управляваха Община Павликени за един ден

  13.10.2022 15:48
Ученици управляваха Община Павликени за един ден

Учениците от 11-ти и 12-ти класове в град Павликени заеха местата на кмета, председателя на Общинския съвет, общински съветници и експерти в общинската администрация за един ден. Денят на ученическото местно самоуправление е традиционният начин, по който Община Павликени отбелязва 12 октомври – денят на българската община и местното самоуправление.

Младият кмет за един ден беше Янислав Асенов от СУ „Бачо Киро“. Той е единайсетокласник в паралелка с профил „Хуманитарни науки“. Янислав сподели и мечтата си един ден да бъде военен пилот, за което ще кандидатства във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Председателят на Общинския съвет Ива Гунчева е от ПГАТ „Цанко Церковски“, дванайсетокласник от специалност „Полиграфия“.

Двете училища излъчиха и заместник-кметове. Млади хора застанаха на местата на секретаря на Общината, директорите на дирекциите „Устройство на територията и строителство“ и „Бюджет и финанси“ и отделите „Хуманитарни дейности“, „Регионално развитие“, „Общинска собственост“ и „Правно обслужване“, еколога на общината, експертите по ГРАО и ОМПИ. За първи път млади хора застанаха за един ден и до лесничея и инспекторите в Общината. Кметството в град Бяла черква също посрещна млад кмет - Мария Терзийска.

Млади хора заеха местата и на общинските съветници.

През целия ден учениците придружаваха титулярите на длъжностите в ежедневната им работа. Младите експерти участваха и в редовната оперативка, където младият кмет провери напредъка в работата на връстниците си и им постави задачи.

През деня бяха проведени заседания и на четири постоянни комисии в Общинския съвет, които разгледаха реални казуси от изминалите сесии – приеха Общината да кандидатства с проект за възстановяване на комбинирана спортна площадка на градския стадион „Ганчо Панов“, отдадоха под наем площи в СУ „Бачо Киро“ и др.

Тържествено заседание на Ученически общински съвет увенча деня. В ролята на общински съветници влязоха ученици от двете гимназии. Те приеха своя дневен ред и чуха официалните слова на младия кмет и младия председател на Общинския съвет.

„Силното местно самоуправление е гаранция за демократичното управление на страната и предпоставка за европейската интеграция“, каза младия председател на ОбС Ива Гунчева и разказа повече за обявяването на 12 октомври за ден на българската община.

 „Всички ние завършваме днешното ученическо самоуправление с три важни урока. Първият е, че като млади хора ние трябва да бъдем активни и да посочваме исканията си. Второ, научихме, че в обществото проблемите се разрешават като се говори с институциите. Третият урок е, че ние като граждани също имаме задължения. Завършваме това приключение с много оптимизъм, мечти за града ни и желание той да се развива!“, каза младият кмет Янислав Асенов.

Към учениците се обърнаха и титулярите на ръководните длъжности в общината.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов благодари на всички участници в деня на ученическото местно самоуправление. „Денят на ученическото местно самоуправление е вълнуващ начин всяка година администрацията да стане по-близка до младите хора и да смесим нашата експертиза с Вашия напредничав и модерен поглед към света. Множество добри идеи и инициативи са се родили през годините чрез този диалог и аз искрено приветствам младите хора да бъдете по-активни в нашите населени места“, каза градоначалникът. „Днес общината отвори врати специално за вас, но бъдете убедени, че тя е отворена във всеки един ден за всички граждани. Винаги сте добре дошли и ще се радвам винаги да идвате с нови идеи и планове как да направим Павликени още по-добро място за живеене!“, подчерта кметът.

Председателят на Общинския съвет Христо Кавалски отличи успеха на инициативата. „Надявам се, че след години някои от Вас ще се върнат в тази зала като общински съветници и ще допринесат за своя роден град. Павликени има нужда от Вас, от Вашето съвременно виждане за живота. Имаме нужда от младежкия дух, въображението, мечтите и таланта Ви!“, каза председателят.

Директорите на двете гимназии получиха сертификати за участието на училищата в ученическото местно самоуправление.

Денят на ученическото местно самоуправление завърши с обща снимка на участниците и обещанието диалогът между местната власт и младите хора да продължи.


Ключови думи
Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати