Четвъртък, 16 Мар 2023
            
Горна Оряховица Политика

БСП в Горна Оряховица се разграничи от Явор Божанков

  15.12.2022 10:14
БСП в Горна Оряховица се разграничи от Явор Божанков

Разширен пленум на Общинския съвет на БСП в Горна Оряховица повече от час дискутира снощи ситуацията с народния представител Явор Божанков. Горнооряховските социалисти реагираха доста остро на позицията, заета от Божанков, заради която БСП в областта остава без народен представител. В крайна сметка единодушно бе гласувана декларация, с която общинската организация на БСП се разграничава от своя избраник и подкрепя решението на парламентарната група на „БСП за България” да изключи Божанков.

Ето и целият текст на позицията на БСП в Горна Оряховица:

Общинският съвет на БСП в Горна Оряховица подкрепя решението на Общото събрание на ПГ на „БСП за България“ за изключване на народния представител Явор Божанков от нейния състав. Основната същност на демокрацията е създадените правила да бъдат спазвани от всички.

 С действията си по време на заседанието на Народното събрание на 9 декември т.г. при обсъждането на въпроса за предоставяне на военна помощ за Украйна, Явор Божанков не се съобрази с взетото решение от парламентарната група. Още повече, че такъв въпрос бе разглеждан и в 47-то народно събрание и всички народни представители от тогавашната управляваща коалиция, включително и самият Явор Божанков,  гласуваха помощта за Украйна да бъде само хуманитарна. Въпросът е принципен: или изповядваш идеята, че военен конфликт се решава само на масата на преговори или считаш, че правилният подход е да се намесиш в полза на една от страните.  Една от ценностите на социалистическите партии у нас и в Европа  е да се пази световния мир и вярваме,  че няма да го загърбим във времето.

За нас, социалистите от Горна Оряховица,  демонстративното изказване на Явор Божанков и неговото гласуване в народното събрание за оказване на военна помощ за  Украйна, е търсен повод за раздяла с нашата партия.  Какви са истинските мотиви на Божанков, вероятно ще разберем по-късно. Но пък вече станаха ясни ценностите, които той изповядва. Те напълно се разминават с нашите, с левите идеи, с идеите на партията, която го прати в парламента!

Истината е, че в този момент членовете и симпатизантите на БСП в Горна Оряховица се чувстват, подведени и разочаровани. Явор Божанков предаде нашето доверие и в резултат  - нямаме представител в 48-то НС. А дали ще напусне парламента, оставяме на неговата съвест.

През последните пет парламентарни избора БСП в Горна Оряховица издигаше  и  подкрепяше Явор Божанков за народен представител, а на  местните избори – за кмет на общината.  Работехме неуморно за неговия успех. Въпреки че пътищата ни се разделят, му пожелаваме успех в следващите предизвикателства.


Ключови думи
БСП Горна Оряховица Явор Божанков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати