Петък, 10 Мар 2023
            
Горна Оряховица Политика

Божанков жертва Парламента за кметството в Горна Оряховица!? Той дава заето, а всички други отричат

  09.12.2022 19:33
Божанков жертва Парламента за кметството в Горна Оряховица!? Той дава заето, а всички други отричат

С едно изказване Явор Божанков хвърли бомба в Народното събрание и измести вниманието на медиите от Шенген, консултациите за кабинет, минималната работна заплати и прочие ежедневни и със сигурност по-важни за българина теми.

Какво пък чак толкова се случи?! Народният представител от „БСП за България“ не само че не гласува със своите по темата „Оръжие за Украйна“, но и пространно обясни своята позиция от трибуната. Това не е редно по никакви вътрешнопартийни правила. Последва светкавична реакция на социалистите и те го изключиха от парламентарната си група и поискаха той да напусне Парламента.

Веднага Фейсбук преля от постове на фенове, които обявиха Явор Божанков за герой и мъченик на демокрацията. В същото време други пуснаха машината за конспирации и започнаха да бълват всякакви задкулисни теории.

Естествено, както винаги, истината е по средата. Но какво казват замесените в интригата…

Това, което касае Горна Оряховица най-вече, е, че действията на Божанков в последните два месеца са началото на дългосрочна офанзива към кметските избори. Веднага бе открита и формулата – той ще е кандидат на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а заедно с кандидата на БСП Огнян Стоянов ще направят антиГЕРБ коалиция.

Очевидно е, че действията на Явор Божанков в последните два месеца са търсене на конфликт с партията, която го е пратила в Парламента. Вероятно има логика в предположението, че той търсеше начин да излезе от ситуацията като герой, за да може да мине в другия лагер без негативите на предател и пребоядисал се.

Интересно е какво казват другите, замесени в тези политически интриги. И за разлика от националните медии, в Горна Оряховица оценките не се движат само между Герой и Продажник. Въпреки че хората напомнят, че веднъж предател – винаги предател.

Не можахме да открием самия Божанков за коментар. Героят на деня е търсен от всички страни и телефонът му е непрекъснато на заето. Но всички други, пряко замесени участници в евентуалната конспирация, категорично отричат да участват в някакви завери заедно с него.

„Всеки може да прави всякакви спекулации, но няма договорки между нас и Явор Божанков“, категоричен е народният представител и местен лидер на „Продължаваме промяната“ Йордан Терзийски. „Аз го поздравявам за принципната позиция, но не смятам, че всеки, който изрази личното си мнение, го прави, защото участва в някакви заговори. И няма нужда винаги да се търси нещо тъмно зад една лична позиция, която е различна от партийната“, казва още архитектът, който влезе в Народното събрание като водач на Великотърновската листа на „Промяната“. „Не сме се виждали отдавна с Явор, отпреди заминаването му за САЩ, но и тогава за местни избори не сме говорили. Самите ние сме в процес на изграждане на структури. Вярно е, че вече е време да мислим за листи и кандидати за местните избори, но Явор Божанков не е част от нашето партийно строителство“, обяснява Терзийски.

„Кандидатурата на Явор Божанков категорично не е поставяна, още по-малко обсъждана, пред „Демократична България“, лаконична е народният представител и член на националното ръководство на ДСБ Людмила Илиева. Само по един ден не може да се съди за цялата година, метафорично добави Илиева.

„За нас е неприятна изненада случилото се днес и все още е рано за коментари какво следва от тук нататък“, казва лидерът на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. Ако Божанков приеме призива на социалистите да напусне Парламента, точно Стоянов трябва да го замести.

„Да, вярно е, аз съм на ред за Парламента, ако Явор го напусне. Но не мога да коментирам дали това въобще ще се случи. Мисля, че дори той самият е изненадан от развоя на събитията“, казва още Стоянов. Той беше трети в листата на БСП, но с преференции излезе на второто място и е на ред за Парламента, ако Божанков напусне.

Всъщност Огнян Стоянов наложи навремето младия Божанков на своите съпартийци. Въпреки резервите на старите кадри към определено дясномислещия, дори наричан капиталист, Явор, те го направиха депутат. Преглътнаха го донякъде и заради партийните корени на фамилията, но най-вече заради усилията на Огнян Стоянов. На последните кметски избори Стоянов трябваше да е кандидат на БСП, но в последния момент Корнелия Нинова наложи Божанков, въпреки съпротивата на местната организация. Но и след това двамата демонстрират добри отношения и говорят за един екип.

Аз продължавам да мисля, че Явор Божанков е добър народен представител и Горна Оряховица може да се гордее, че е дала път на един политик от такъв мащаб. До днес бяхме един отбор и сме се подкрепяли, мислех, че ще продължим да вървим заедно. Днешната ситуация обаче променя нещата. Аз знам добре какви са неговите възгледи и по отношение на хартиената бюлетина, и на оръжието за Украйна. И никой в БСП не му пречи да има своите позиции и да ги отстоява. Но, след като партийната група е взела решение, то трябва да се спазва. Можеше просто да не гласува. Така че, не мога да оправдая това, което Явор направи днес в Парламента, колкото и демократично да мисля за правото на всеки да си има мнение, обяснява позицията си Огнян Стоянов.

Що се отнася до конспирациите, че ще правим сандвич на Добрев в Горна Оряховица – това е смешно. Само да напомня, че с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ бяхме част от едно управление и на местно ниво имаме доста добра комуникация. Мисля, че можем да се разберем за местните избори и без сложни схеми и преливане на кадри. Горна Оряховица има нужда от ново управление и БСП ще се бори да го спечели. Мисля, че и другите партии ще се борят за същото и няма нужда Явор Божанков да напуска Парламента, за да открием, че имаме общи интереси с политическите сили, които искат нова власт в Общината, казва още Огнян Стоянов.

Какво ще отговори Явор Божанков на поканата да напусне Парламента? Това е въпросът, който очакват политическите му партньори, а още повече опонентите му. Но никак не изглежда вероятно, че Божанков поставя за цел на своята политическа кариера да бъде кмет на Горна Оряховица. Младият ни депутат изглежда доста по-амбициозен.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Явор Божанков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати