Събота, 11 Мар 2023
            
Горна Оряховица Култура

Концертът на хор „Славянско единство“ и приятели се превърна в музикалното събитие на годината за Горна Оряховица

  10.12.2022 22:06
Концертът на хор „Славянско единство“ и приятели се превърна в музикалното събитие на годината за Горна Оряховица

Традиционният коледен концерт на хор „Славянско единство“ се превърна в музикалното събитие на годината в Горна Оряховица. Тази година обичайната изява на състава преди Рождество беше посветена на 80-та годишнина на Маестро Донка Копринкова, от които 55 години са на сцена и свързани със „Славянско единство“.

В големия празничен концерт се включиха много бивши солисти на хор „Славянско единство“, които сега пеят в МДТ „Константин Кисимов“. Участва камерна група от хор „Железни струни“ от Разград с диригент Красен Иванов. Двата хора имат дългогодишно творческо партньорство, пресъздадено на много сцени в България и Европа. Имаше и малка група от София, която също участва в изявите на горнооряховския хор.

Баритонът Мариян Костадинов, който не пропуска възможност да пее с горнооряховския хор през годините, беше на сцената и този път. Невероятното му изпълнение на „Вечерний звон“ винаги предизвиква публиката и тя дълго се отплаща за насладата.

Специално участие взеха две любими деца на хор „Славянско единство“.

Рафаел Пашамов – финалист в „Гласът на България“, днес е утвърден поп изпълнител и композитор. Негови песни пеят много млади изпълнители, а самият той печели награди и в чужбина със своите парчета. Започнал е музикалното си израстване още като ученик в хора на Донка Копринкова.

Благодаря ви, че пазите това богатство, обърна се, не криейки разтреперания си глас, към публиката Рафаел. Това е по-красивата страна на живота и по-красивата страна на музиката. Поклон пред вас, Маестро, благодаря за всичко, каза Пашамов и се поклони пред Донка Копринкова.

Това е национално богатство. Пазете го, животът е по-хубав с музика. Музиката прави хората по-добри. Първите ми уроци са били тук и за мен е чест отново да пея с този прекрасен състав, също с огромно вълнение сподели сопраното Русалина Мочукова. След краткия престой в хора в студентските си години тя покорява и световните сцени. През 2003 се дипломира като магистър по оперно пеене в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”- София в класа на доц. Христина Ангелакова. През 2005 печели двугодишна стипендия на името на Николай Гяуров дадена и лично от Мирела Френи за специализация в „CUBEC – Centro Universale del Bel Canto“ – Vignolla, Италия – в класа на Мирела Френи. Сега е солист на Старозагорската и Русенската опера и гастролира по цял свят.

Изпълнението на Русалина Мочукова на горнооряховска сцена беше забележително и защото трябваше да направи дует със себе си. По сценарий тя трябваше да пее „Наздравица“ от „Травиата“ заедно с друг голям певец и приятел на „Славянско единство“ – Михаил Михайлов. Заболяване попречи на тенора, който също има световна кариера, да дойде в Горна Оряховица. Но едногласовият дует на Мочукова се превърна в бурно аплодирано изпълнение с помощта на хористите, разбира се.

След час и половина музикална разходка из песенните традиции за Коледа по света, сцената беше предоставена на всички, които искат да поздравят и да се докоснат до музиката и личността на Маестрото.

Зам. кметът Григор Минков откри поредицата с подаръци с един дар с намигване – шарж на Маестрото, направен от горнооряховската художничка Мариета Кулова. Читалище „Напредък 1869“ също направи подарък с послание – кукла с ключ за щастие. Десетки букети, кошници с цветя, поздравителни адреси засипаха Донка Копринкова и хора. Имаше подарък он бивша хористка, дошла си специално от Нидерландия. Цветя изпратиха и приятелите на хора от Германия. Горнооряховските депутати също изпратиха поздравления и букети, а народният представител Димитър Николов сподели музикалния празник с горнооряховчани в Зала 1 на Общината.

Подаръци от своя страна беше подготвило и Сдружение „Хор Славянско единство“. Председателят му инж. Павлинка Николова връчи знаците за приятелство на гостите на хора и спомена поименно всички фирми и институции, които са помагали през годините и с чиято помощ стана възможен празникът тази вечер. Сред наградените бяха и озвучителят на Общината Павлина Генчева, а един от подаръците остана в ръцете на асистента при подаряването - при корепетитора Антон Благоев, който дълго беше аплодиран от колегите хористи.

80 години отдадени на музиката, от тях 55 на хор „Славянско единство“. Това е животът на Донка Копринкова. Живот, споделен с десетки хора, които имат свободни валенции за това изкуство. Колкото и да намаляват, все пак ги има, доказва и пълната Зала 1 на Общината. Вечерта завърши с "На многая лета", като този път Маестрото беше в ролята на певец, а диригентската роля зае Красен Иванов от хор "Железни струни" - Разград.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Донка Копринкова хор Славянско единство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати