Сряда, 08 Мар 2023
            
Горна Оряховица Общество

С благотворителна акция за Никулден в Първомайци започнаха празничните декемврийски прояви

  07.12.2022 10:44
С благотворителна акция за Никулден в Първомайци започнаха празничните декемврийски прояви

На 6 декември християните в България честват паметта на един от най-обичаните светци Свети Николай, който е почитан като светец и покровител на бедните, децата, моряците, рибарите, пътешествениците, търговците, банкерите и лихварите, затворниците, крадците (но само на покаялите се), пивоварите, бъчварите, фармацевтите (в по-стари времена - билкарите, знахарите и изцелителите), погрешно обвинените, особено ако са застрашени от тежко наказание, и на стрелците с лък. Свети Николай е единственият светец, комуто се приписва, че притежава силата да възкресява (посредством молитвата си). През целия си живот Свети Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.
На този светъл празник по традиция Настоятелството при НЧ „Иван Вазов-1893” в Първомайци прави благотворителен рибен курбан. И тази година бе приготвена 40 литра рибена чорба от 4 килограма толстолоб, картофи, лук, моркови и подправки за рибена чорба. Чорбата се направи по традиционен начин в казан на огън от дърва. За нуждите за читалището 50-литровият казан е подарен от Нели Илиева, самодейка от женската вокална група, както и два големи черпака към казана.
Отец Петър Янакиев и презвитера Диана Янакиева уважиха благотворителната акция на настоятелството, отецът освети курбана за здраве и пожела на присъстващите здраве и благоденствие. 
Чорбата се раздава безплатно на желаещите, които най-често са пенсионери, самотно живеещи, социално слаби, но и за всички, които са уважили акцията. Чрез предварителна обява жителите на Първомайци бяха уведомени да си носят съдове, но имаше и такива, които опитаха чорбата на място. Служителите на читалището с радост и благодарност посрещат всички гости за празника на обичания светец Николай! 
Това е първото мероприятие от празничния месец декември на читалището в Първомайци. На 14 декември в малкия салон на читалището ще се състои Коледен концерт от 18 часа, а на 21 декември в Изложбена зала първомайчани ще могат да се насладят на Открито коледно четене на Арт клуб „Гайтани” също от 18 часа. На тези мероприятия очакваме и гостуващи изпълнители от ОУ „Елин Пелин” село Първомайци, Кристиян Менев и други.

 


Ключови думи
курбан Никулден Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати