Понеделник, 20 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

Всеки клас в ОУ „Иван Вазов” отбеляза по свой начин Деня на християнското семейство

  21.11.2022 16:25
Всеки клас в ОУ „Иван Вазов” отбеляза по свой начин Деня на християнското семейство

На 21 ноември Православната църква отбелязва Въведение Богородично, а в българския народен календар той се определя за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци и усвояват важни знания за света. Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота.

В този светъл празничен ден най-малките възпитаници на училището - децата от подготвителната група и първокласниците, бяха изненадани от увлекателните слова на отец Зоран, който им помогна да усетят празника по най-добрия начин. Той им разказа за ролята на семейството при отстояването на християнските добродетели и как семейните ценности трябва да се пазят и предават. Първокласниците подготвиха картички с пожелания за любимите хора на всяко дете - родителите. Петокласници им разказаха любопитни неща за своите семейства, а специалният гост - баба Стелияна, сподели  спомени за своето семейство  и за своя интересен житейски път.

Второкласници посетиха храма „Успение Богородично“, където заедно с отец Николай се запознаха с библейската история на празника. Малчуганите казаха детската молитва на писателя Иван Вазов и запалиха свещичка за здраве. По-късно те изразиха своята любов и уважение към семействата си, като оцветиха с пъстрота рисунки за дома. С голям интерес и вълнение учениците от групите за целодневна организация на учебния ден се докоснаха до ценностната система на семейството. Чрез представената презентация се увериха, че семейството винаги е заемало главно място във възпитанието и изграждането характера на децата.

В духа на този празник, учениците от III „в“ клас спазиха традицията и заедно със своите родители приготвиха чудни лакомства. Тях те подредиха в изложбата „От ръцете на мама“. Изложбата или трапезата беше благословена от отец Зоран, който изнесе беседа на децата за църковния празник „Въведение Богородично“ и Деня на християнското семейство. С желание и ентусиазъм оцветиха и нарисуваха символично домовете и семействата си. Подредиха ги в изложба. В навечерието на празника гостува г-жа Росица Владова, баба на ученичка от трети клас. Много увлекателно им разказа за същността на празника Въведение Богородично. Подчерта голямата роля на семейството за възпитанието на децата. Прочете им народната приказка -  „Старите хора“, която бе последвана от размишленията на малчуганите.

Съвместен урок бе проведен в III „б“ със съдействието на Градски исторически музей. Теменуга Йорданова, историк-етнолог и уредник в музея, разказа на малките ученици за смисъла и значението на празника. С огромно желание децата участваха в организираната игра за седемте добродетели, рецитираха, пяха и се забавляваха. Ивайла Николова поздрави всички присъстващи  с очарователно изпълнение на песента „Цветовете на надеждата“.

Учениците от IV „а“ и  IV „в“ класове проведоха беседи, свързани с  различни начини на отбелязване на празника в различни части от България. Учениците от IV „б“ клас моделираха цветя с думи, назоваващи ценностите в семейството. Направиха си книжка, в която прочетоха и беседваха върху притчата за родителите, както и какво се прави в Деня на християнското семейство. Заедно с  г-жа Нина Величкова, преподавател по Български език и литература,  четоха пословици за рода и семейството и направиха родословни дървета. Четвъртокласници изработиха поздравителни картички, рецепта за щастливо семейство, с което отдадоха уважение и почит към семейството – най-доброто училище за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Във фоайето на училището за празника бе подредена изложба, сътворена от учениците от начален и прогимназиален етап в часовете по изобразително изкуство. С багри и цветове децата нарисуваха своите семейства, вплитайки добротата, почитта и отношението си към мама и татко.

Дори и да не се спазят всички традиции за църковния празник, който все още не е приключил учители и родители решиха да  отделят малко повече време на децата, да поговорят с тях и да им покажат колко са важни и специални. За финал на празника учителите по физическо възпитание и спорт са подготвили специална изненада за деца и родители. В предвиденото семейно състезание родителите ще се състезават редом с децата си. След забавните игри с мама и татко малчуганите ще им подарят тайната рецепта за семейно щастие.

Педагогическият колектив на училището отправя поздрав към всички родители: „Благодарим Ви, мили родители, че сте с нас със сърце и душа! Всички вярваме, че нашите ученици растат в домове-свещени места, където научават най-ценните житейски уроци. Продължавайте да дарявате децата си с щастие, обич, прегръдки, топлота и любов.

БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ – ВИЕ, ДОМОВЕТЕ ВИ, СЕМЕЙСТВАТА ВИ!”

 


Ключови думи
Ден на християнското семейство ОУ "Иван Вазов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати